Ana SayfaPiyasaPiyasada yeni haftanın iki önemli gündem maddesi---

Piyasada yeni haftanın iki önemli gündem maddesi

3 / 4
Piyasada yeni haftanın iki önemli gündem maddesi
30 Nisan 2017 - 11:54 www.borsagundem.com

GÖZLER FED TOPLANTISI VE NİSAN AYI ENFLASYONUNDA...

EDA ÖNDER ÖZTÜRK – ALAN YATIRIM KIDEMLİ ANALİST 

Geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşen Fransa Cumhurbaşkanlığı ilk tur seçimlerinde merkezi sağ lideri ve AB taraftarı Macron’un, aşırı sağcı lider Le Pen’i geçerek ikinci tura kalması ve anketlere göre ikinci turda Macron’un Le Pen’in önünde olması ile birlikte global pozitif risk iştahı hafta içerisinde artarak devam etti. Özellikle hisse senetleri piyasalarında görülen yükseliş yeni zirve seviyelerini oluştururken, güvenli liman niteliğindeki yatırım enstrümanlarına olan talebin azalması paralelinde altın, Japon Yeni ve ABD hazine tahvilleri değer kaybetti. 

Bizleri bekleyen yeni haftada Fed’in 3 Mayıs 2017 tarihinde gerçekleşecek olan toplantısı önem arz etmekte. Geçtiğimiz hafta gerek Trump’ın vergi planında istenilen detayların görülememesi gerekse ABD ekonomisinde 1. çeyreğe ilişkin zayıf büyüme performansı Fed’in faiz artırım ihtimallerinin ötelenmesine neden oluyor. Geçtiğimiz aylarda fiyatlamalara konu olan Fed’in Haziran ayına ilişkin faiz artırım olasılığı mevcut durumda %30 seviyesine gerilemiş durumda. Söz konusu gerilemede ABD ekonomisinde enflasyonun hız kesmesi etkili oldu. ABD’de enflasyonun Şubat ayında hız kesmesinin ardından Mart ayında göstermiş olduğu sert düşüşün Fed'in 2017 yılının geri kalanında faiz artırımlarında daha yavaş hareket etmesinde etkili olacağı beklentisi global piyasalarda yer edinmeye başladı. Fed’in faiz artırımlarınailişkin daha yavaş hareket etmesine olan bir diğer unsur ise Trump tarafından gelmekte. 

ABD’de Trump’ın başkan olması ile birlikte ABD’de enflasyon ve büyümede artış görülebileceği beklentilerinin yerini Trump’ın reformlarına ilişkin belirsizlik fiyatlamaları aldığı için Fed yetkilileri temkinli tarafta kalmayı tercih edebilir. Bununla birlikte ABD ekonomisine dair enflasyon ve büyümede artış görülebileceği beklentileri de sakinleşmiş durumda. Sonuç olarak ABD’de enflasyon oranında gerileme ve ücretlerin artış hızında görülen momentum kaybı paralelinde Fed’in Haziran ayı toplantısında gerçekleşebilecek faiz artışına ilişkin olasılıklar Nisan ayının ortasından bu yana gerileme kaydetmektedir. Fed’in faiz artışına dair kriter olarak baz aldığı verilerdeki gerilemenin devamı halinde her ne kadar şimdiye kadar Fed yetkililerinden herhangi bir açıklama gelmemiş olsa da, verilerdeki söz konusu görünüm paralelinde Fed yetkilileri 2017 yılında 2 adet faiz artışı ile yetinmek zorunda kalabilir. 

Yurt içinde ise haftanın en önemli gündem maddesini Nisan ayı enflasyon verisi oluşturmakta. Geçtiğimiz hafta TCMB’nin para politikası kurulu sonrası enflasyon ile mücadeledeki kararlı duruşu Türk Lirası cinsinden varlıkların değer kazanmasında etkili olmuştu. Aylık bazda %1,02, yıllık bazda ise %11,60 oranında artış kaydetmesi beklenen Nisan ayı enflasyonu Türk Lirası cinsinden varlıkların seyri için önem arz etmekte.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mali30 Nisan 2017 14:10

    Haydi dolar 3.30 TL ye. Borsa 103 bine. İş adamları yatırıma.

  • KILIÇ30 Nisan 2017 14:07

    YATIRIM OLARAK HALEN BORSANIN UCUZ OLDUGUNU TAHMİN EDİYORUM ÇÜNKÜ DOLARA VURUNCA OLDUKÇA UCUZ BU SEBEPLE YATIRIMIN YILDIZI BORSA DİYORUM.