Ana SayfaPiyasaPiyasada yeni haftanın iki önemli gündem maddesi---

Piyasada yeni haftanın iki önemli gündem maddesi

4 / 4
Piyasada yeni haftanın iki önemli gündem maddesi
30 Nisan 2017 - 11:54 www.borsagundem.com

DOLAR NEDEN DÜŞÜYOR

BELGİN MAVİŞ – A1 CAPITAL DİREKTÖR

Geçtiğimiz hafta veri akışı açısından olmasa da yoğun olan gündem dolayısıyla oldukça hareketli geçti. Borsa İstanbul’un rekor üstüne rekor kırdığı haftada 95.196 seviyesi görüldü. Hafta içindeki gelişmeler ve etkilerine bakacak olursak; 

* Çarşamba günü TCMB faiz kararını açıkladı. Beklentimiz GLP borç verme faizinde ince bir ayar yapılmasıydı ve Merkez, 50 bp artış yaparak beklentilerimizi doğruladı. Bu hamle ardından Dolar/TL geri çekildi ve hafta başından beri yaşadığı kademeli düşüşten sonra Cuma haftanın en düşük seviyesi olan 3,5383 seviyesini gördü. 

* Yine çarşamba günü ABD Başkanı Trump’ın açıkladığı vergi reformu detaylarını takip ettik. Kurumlar vergisini vadettiği gibi %35’ten %15’e indireceğini açıklasa da detaylar ve reform altyapısı açısından piyasaları tatmin etmedi. 

* Perşembe günü, Avrupa Merkez Bankası (AMB) faiz kararını karşıladık. Beklentiler dahilinde faiz oranlarını değiştirmeyen AMB, varlık alım programını 60 milyar dolara düşürdü. Bu gelişme sonrasında Euro/dolar paritesi yükselirken, Draghi’nin enflasyon noktasında hala istenilen seviyede olmadığını ve para politikası duruşunun değişmeyeceğini açıklamasıyla paritede 1,09’lu seviyelerden 1,08’li seviyelere geri dönüldü. 

* Cuma günü ise, TCMB’nin kritik enflasyon raporunu takip ettik. Merkez’in raporunu kendi tablosuyla kısaca özetleyecek olursak; 


Borsa İstanbul cephesine baktığımızda, çarşamba ve perşembe günleri yatay negatif kapanışlar gerçekleştirse de küresel artan risk iştahının da desteğiyle 94.000 seviyelerinden haftayı kapattı. 

Gelecek haftanın ajandasına baktığımızda, pazartesi günü başta Türkiye olmak üzere İngiltere, Çin, Almanya gibi ülkelerde piyasaların işçi bayramı nedeniyle kapalı olacağını hatırlatalım. 

Diğer yandan ajandada öne çıkan verilerden; 

* Pazartesi günü, ABD kişisel gelir/gider ve ISM İmalat PMI rakamlarını, 

* Salı günü, Çin, Almanya ve İngiltere imalat PMI verileri ile Avrupa işsizlik datasını, 

* Çarşamba günü, Türkiye TÜFE, Avrupa 1. çeyrek büyüme, ABD ADP tarım dışı istihdam değişimini ve FED FAİZ ORANI KARARINI, 

* Perşembe günü, Japonya piyasaları kapalı olurken, ABD ticaret dengesi ve fabrika siparişleri, 

* Cuma günü, Japonya piyasaları yine kapalı olurken, ABD tarım dışı istihdam verilerini ve S&P Türkiye değerlendirmesini takip edeceğiz. 

Dolar neden düşüyor sorusuna cevap olarak; 

1. Dolar endeksinin 99.000 seviyesinin altına gerilemesi, 

2. AMB’nın parasal genişleme miktarını 80 milyar eurodan 60 milyar euroya indirmesi, 

3. Her ay 20 milyar Euro eksik genişleme programına devam edecek olan Avrupa’nın bu kararı sonrasında yükselen Euro ve Euro/dolar paritesinin 1,09 üzerine çıkması; sonuç olarak dolar üzerinde baskıyı arttırıcı unsur oldu. 

Bu gelişmeler sonrasında hem içerde hem dışarda doların değer kayıplarını arttırırken, içeride gram altında da 145 TL’nin altına geri çekilmeler gördük. 

BIST100 endeksinde ise, VİOB tarafında Nisan vadeli kontratların sona ermesi sonrasında, yeni vadede Nisan pozisyonlarının korunmuş olması BIST100 endeksinde gerilemeyi sınırlandırdı. Haftanın son işlem gününde, endeks 93.945 puana kadar gerilediyse de bu seviyeden yeniden toparlandı. 

Bilanço döneminin devam ettiği BIST’te hisse bazlı hareketler bilançoların daha da yoğunlaşacağı bu hafta içerisinde endekse yön verecektir. Aynı zamanda genel kurullar.. Sermaye artırımı ve temettülerin de hızlanacağı bu ayda piyasaların merakla beklediği Fransa ikinci tur seçimleri kadar Fed’in takvimsel etki nedeniyle Mayısa kayan toplantısı ve açıklayacağı karar da haftanın genel gündemini belirleyecektir. 

Geçtiğimiz haftayı BIST100’de 94.655, dolar/TL’de 3,5530, gram altında 144,7 TL ve brent petrole 52 doların hemen üstünde kapattık.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mali30 Nisan 2017 14:10

    Haydi dolar 3.30 TL ye. Borsa 103 bine. İş adamları yatırıma.

  • KILIÇ30 Nisan 2017 14:07

    YATIRIM OLARAK HALEN BORSANIN UCUZ OLDUGUNU TAHMİN EDİYORUM ÇÜNKÜ DOLARA VURUNCA OLDUKÇA UCUZ BU SEBEPLE YATIRIMIN YILDIZI BORSA DİYORUM.