Ana SayfaPiyasaPiyasalar için kritik bir hafta---

Piyasalar için kritik bir hafta

1 / 4
Piyasalar için kritik bir hafta
10 Aralık 2017 - 08:27 www.borsagundem.com

BORSAGUNDEM.COM – ÖZEL HABER

İnişli çıkışlı bir grafik izleyen Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 4,21 arttı. BİST 100 Endeksi, hafta içinde en yüksek 108.182, en düşük ise 103.350 puanı gördükten sonra Cuma günü yüzde 1.38 oranında yükselişle 107.921 puanla veda etti. Beş gün sonunda BİST kazandırırken, değer kaybeden altın, dolar ve euro yatırımcısını üzdü. 

Avrupa borsaları ise haftanın son işlem gününü yükselişle tamamladı. Gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 0,73 artışla 389,25 puandan kapandı.

100 TRİLYON DOLARLIK BORSA 

Küresel çapta tüm hisse senedi piyasalarının değerinin 100 trilyon dolara yaklaştığı ortaya çıktı. Bloomberg verilerine göre hazırlanan grafiğe göre tırmanış müthiş, çünkü söz konusu olan rakam çok değil 5 ay önce 70 trilyon dolardı.

YASTIK ALTINDAKİ SERVET 

Haftanın ilginç uyarılarından biri İstanbul Altın Rafinerisi CEO'su Ayşen Esen’den geldi. Ayşen Esen, Türkiye'de 2 bin 500 ile 5 bin ton arasında değişen yastık altı altın bulunduğuna dikkati çekerek, "Bu da 100 milyar dolarla 200 milyar dolar arasında bir ekonomi demek. Bu büyüklükteki bir ekonominin piyasada yer almadığını düşünün. Bunu karşılamak için ülkeler para basarlar. Para basmak enflasyon yaratır" dedi.

1 BITCOIN 400 BİN DOLAR

Haftanın konuşanı Jon Matonis’di. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) düzenlediği Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası’nın önemli konuğu Bitcoin Kurucu Direktörü Matonis şunları söyledi: Bitcoin altını yakalayacak. Bunun için 1 Bitcoin’in 400 bin dolara gelmesi gerekiyor.

VERGİDE BÜYÜK KAYIP! 

Haftanın dikkat çeken ifadelerinden birini de Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş kullandı. Türkiye’de yıllık 110 milyar dolarlık konut satışı yapıldığını belirten Gökhan Taş, bunun sadece beyan edilen rakam olduğunu aslında yıllık 160 milyar dolarlık konut satışı yapıldığını öne sürdü. Taş, beyan edilmeyen 50 milyar dolarlık satıştan doğan vergi kaybının 2 milyar dolar olduğunu söyledi.

BEKLENTİ 125 BAZ PUAN ARTIŞ 

TÜİK'in açıkladığı Kasım ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren Deutsche Bank raporunda TCMB Para Politikası Kurulu'nun 14 Aralık’ta yapılacak toplantısına ilişkin beklentilere de yer verildi. Deutsche Bank'a göre TCMB PPK Geç Likidite Penceresi faizini 125 baz puan artırabilir.

Goldman Sachs, Türkiye'de enflasyonun 2018 yılının 4. çeyreğine kadar çift hanelerde kalmaya devam etmesini beklediğini bildirdi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise hafta başında müjdeyi verdi. Şimşek "Enflasyonda Aralık ayından itibaren kalıcı bir düşüş süreci başlayacaktır” şeklinde konuştu.

FITCH RAPORU

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 2018'de Türk bankacılık sektörü değerlendirmesini paylaştı. Fitch, “Görünüm istikrarlı" dedi .

TRUMP’TAN KAOS BOMBASI!

Ve haftanın ‘el bombası’, Beyaz Saray’dan atıldı!  

Fox News televizyon kanalının eski haber spikeri Juliet Huddy’nin tacizle suçladığı ve “Beni asansörde zorla öpmeye çalıştı” dediği Başkan Trump bir gece ansızın tüm dünyayı öpüverdi! Kudüs kararıyla, ‘barış’ı uçuran bombanın pimini çekti, büyük bir krize, kaosa, şiddete kapıyı açtı.

Türkiye İsrail’e karşı sert bir tavır aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan İsrail için, “işgal devleti” tabirini kuklandı. Erdoğan, bölgede ve Müslüman dünyasında istikrar ve huzur adına dünya liderleriyle telefon diplomasisi başlattı.

USTA İSİMLER BORSAGUNDEM.COM’A KONUŞTU 

İşte düne ait manzara. Peki, yarın ne bekleniyor? Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma piyasalarda neler olacak? Borsanın, doların nabzını tutan isimler neler düşünüyor? 

Ortak ve kritik görüş, FED ve Merkez Bankası’nın alacağı faiz kararları. Endeks ve döviz, Çarşamba ve Perşembe günleri iki adresten çıkacak mesajlarla şekillenecek. “İnişler de olabilir, çıkışlar da” deniyor… 

“Dolarda 3.82/3.98 geniş bant hareketinde yeni alım için aceleci olmamak doğru strateji olacaktır” uyarısı önemli. Altını çizmekte yarar var.

Ayrıca hafta başı açıklanacak Cari açık, Türkiye Büyüme rakamları ve AB’den gelecek vize muafiyetine yönelik karar da borsayı, kuru etkileyecek önemli göstergeler. Özellikle de piyasaya moral açısından…

Borsagundem.com soruyor, piyasaların nabzını tutan isimler ‘yeni hafta’yı anlatıyor… 

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hale aksoy10 Aralık 2017 22:58

    kozaa aralık ayına damga vuracak.

  • Borsacı10 Aralık 2017 13:11

    Patron kağıdı olmayan 30 endeksinden karı artan şirketleri seçecen o zaman, birazda sabırlı olacan, hisse eninde sonunda değerini bulur. Örnek Thy, Tüpraş, Petkim, Tekfen, Aksa

  • KILIÇ10 Aralık 2017 12:44

    BORSA NEDİR TARİFİNİ YAZIYORUM ÇÜNKÜ ÇOGU ÖGRENEMEDİ ŞİDMDİ YENİ GİRENLERDE ÖGRENSİN PATRON EMİRLERİNİN GEÇERLİ OLDUGU VURGUN İÇİN HAZIRLANMIŞ BİR DÜZENEKDİR.

  • POLAT ALEMDAR10 Aralık 2017 11:55

    birde ben tahminde bulunayım.bist :115 000 dolar 3,55 TL eur 4.285 TL altın 146 TL/gr