Ana SayfaPiyasaPiyasalar için kritik bir hafta---

Piyasalar için kritik bir hafta

4 / 4
Piyasalar için kritik bir hafta
10 Aralık 2017 - 08:27 www.borsagundem.com

BU HAFTA GÜNDEM ÇOK YOĞUN

UĞUR BOZKURT - ALAN YATIRIM / ARAŞTIRMA UZMAN YARDIMCISI 

BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta, gelişen ülkelere göre cazip çarpanlara sahip olması, kendi tarihsel iskontosunun altında işlem görmesi, baz etkisi ile birlikte enflasyondaki yükseliş trendinin durması beklentisi eşliğinde tahvil faizleri ve döviz kurlarında görülen gerileme paralelinde pozitif seyir izledi. Bu paralelde, BIST 100 Endeksi haftayı %4 kazançla tamamlarken, sektörel bazda ayrışmalar yaşandı. BIST Bankacılık Endeksi %5 oranında, BIST Sanayi Endeksi %4 oranında değer kazandı. BIST Ulaştırma Endeksi ise, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri’nin açıkladığı verilere göre Kasım ayı trafik verileri ile birlikte sektördeki yıllık büyüme oranının %10’lu seviyelere yaklaşması ile en iyi performans gösteren endeks oldu ve haftayı %9 yükseliş ile tamamladı. BIST 100 Endeksi’nin lokomotifi konumunda bulunan Türk Hava Yolları ise, sektördeki büyümeden faydalanarak haftayı %9 getiri ile tamamladı. 

Bu hafta ise gündem yoğun olacak. Pazartesi günü yurtiçinde 2017 yılı üçüncü çeyrek GSMH büyümesi ve Ekim ayı cari açık, Salı günü Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları toplantısında vize muafiyetine ilişkin gelişmeler, Çarşamba günü FED para politikası toplantısı ve faiz oranı kararı ile Perşembe günü TCMB, Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası para politikası toplantıları ve faiz oranı kararları takip edilecek. Türkiye ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde %10 seviyesine yakın bir büyüme göstermesi bekleniyor. Merkez bankaları tarafında ise, FED’in faiz oranını %1,25’ten %1,50 seviyesine yükseltmesine kesin gözüyle bakılırken, piyasalar FED’in vereceği mesajlara ve 2018 yılında kaç adet faiz artışı hedeflenildiğine odaklanacak. FED’in ardından TCMB’den de, fonlama maliyetinde 75 – 100 baz puan arası faiz artışı beklemekteyiz. Bu paralelde, BIST 100 Endeksi’nin hafta genelinde, güçlü GSMH büyümesi, faiz artırımı beklentileri eşliğinde döviz kurlarında gerileme ve Avrupa Birliği görüşmelerinde vize muafiyetine ilişkin gelebilecek olumlu açıklamalar eşliğinde pozitif seyir izlemesini beklemekteyiz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hale aksoy10 Aralık 2017 22:58

    kozaa aralık ayına damga vuracak.

  • Borsacı10 Aralık 2017 13:11

    Patron kağıdı olmayan 30 endeksinden karı artan şirketleri seçecen o zaman, birazda sabırlı olacan, hisse eninde sonunda değerini bulur. Örnek Thy, Tüpraş, Petkim, Tekfen, Aksa

  • KILIÇ10 Aralık 2017 12:44

    BORSA NEDİR TARİFİNİ YAZIYORUM ÇÜNKÜ ÇOGU ÖGRENEMEDİ ŞİDMDİ YENİ GİRENLERDE ÖGRENSİN PATRON EMİRLERİNİN GEÇERLİ OLDUGU VURGUN İÇİN HAZIRLANMIŞ BİR DÜZENEKDİR.

  • POLAT ALEMDAR10 Aralık 2017 11:55

    birde ben tahminde bulunayım.bist :115 000 dolar 3,55 TL eur 4.285 TL altın 146 TL/gr