Ana SayfaPiyasaUzmanlardan portföy önerisi---

Uzmanlardan portföy önerisi

1 / 9
Uzmanlardan portföy önerisi
02 Nisan 2018 - 12:39 www.borsagundem.com

Geçen ay dolar/TL'de sert bir yükseliş yaşandı. TÜFE'nin beklendiği ölçüde gerilememesi, cari açık, Moody's'den gelen not indirimi, yabancı yatırımcıların tahvil piyasasından ve TL pozisyonlarından çıkış yapması hareketliliği hızlandırdı. Bu ortamda dolar kuru 4 TL seviyesinin üzerini zorladı. Borsa endeksi 120.000'lerden 115.000'lere geriledi. Gösterge faiz yüzde 14 seviyesinin üzerine tırmandı. Gram altın ise ons fiyatındaki ve dolardaki yükselişle 170 TL direncini zorladı.

İşte böyle bir ortamda bahar aylarına giriyoruz. Son günlerde düzeltmeler olsa da paranın rotası ile ilgili belirsizlikler var. Buradan yola çıkarak 11 finansçı CEO'nun yeni dönem portföy önerilerini aldık. CEO'lara döviz, altın, faiz, borsa ile ilgili beklentilerini de sorduk. Yapılan değerlendirmelerde hisse, döviz ve TL mevduat ağırlıklı bir portföy ortaya çıkıyor.

PORTFÖY NASIL OLMALI?

Portföyde, geçen ayki önerilere göre bu ay önemli değişiklikler olduğunu gördük. Bu değişimleri haberimizdeki portföy grafiklerinde görebilirsiniz. Genel olarak bakıldığında, hisse ve mevduat oranının biraz düşürüldüğü, döviz tarafında ağırlığın artırıldığını görülüyor. Bunun yanında tahvil/bono tarafında da yüzde 14 seviyelerinin cazip hale gelmeye başladığı ve bu üründe oranların artma eğiliminde olduğu dikkati çekiyor. Altın tarafında da beklentilerin pozitif olduğu görülüyor.

Gedik Yatırım Genel Müdürü Metin Ayışık, temel ekonomik göstergelerde önemli bir bozulma görmedikçe, dönem dönem oynaklıklar artacak olsa da, küresel ekonomide olduğu gibi küresel piyasalardaki toparlanma eğiliminin de sürmesini bekliyor. Ayışık, bu ortamda seçici yaklaşılması kaydıyla hisse senedi piyasalarının orta ve uzun vadede ön planda kalmaya devam etmesini bekliyor. Bu nedenle de portföyde yüzde 35 hisse önerisi yapıyor.

BES FONLARDA NE YAPMALI?

Portföy dağılımı demişken, önemli bir konu da BES fonları. Hem BES'te hem de otomatik katılım tarafında BES fonlarının dağılımı getiri açısından önemli. BES'te katılımcıların yılda altı kez fon dağılımlarını değiştirme imkanı bulunuyor.

Deniz Portföy Genel Müdürü Fatih Arabacıoğlu, BES'te temel stratejiyi şöyle açıklıyor: "Uzun vadede şirket kârlarının her zaman mali getiriyi yenmesi gerektiği ilkesinden yola çıkarak, emekliliğine uzun süre kalmış olan yatırımcıların hisse senedi ağırlıklı fonları her zaman tercih etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Emekliliğe kalan süre kısaldıkça yatırımcılar ağırlığı, ekonominin önünde gördükleri risklere göre tedricen sabit getirili menkul kıymet fonlarına kaydırabilirler."

Fatih Arabacıoğlu, kısa vadede ise yurtdışı hisse piyasalarında aşağı hareket başlamış olması nedeniyle, hisse fonlar aleyhine, tahvil fonlar lehine biraz dengeleme yapılabileceğini söylüyor.

TKYD Başkanı ve TEB Portföy Genel Müdürü Selim Yazıcı ise emeklilik portföylerinde Eurobond ve altın fonlarına ağırlık verilirken hisse senedi ve esnek fonların paylarının bir miktar azaltılabileceğini ifade ediyor. Yazıcı, "Borçlanma araçları fonları arasından da, katkı fonlarına kıyasla portföylerinde daha fazla ve çeşitli özel sektör tahvil ve bonolarına yer veren standart emeklilik yatırım fonlarının, yatırımcıların emeklilik portföy getirilerine olumlu yönde katkı sağlayacağını düşünüyoruz" diyor.


ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)