Ana SayfaPiyasaUzmanlardan portföy önerisi---

Uzmanlardan portföy önerisi

2 / 9
Uzmanlardan portföy önerisi
02 Nisan 2018 - 12:39 www.borsagundem.com

KUR HAREKETLENDİ

Son dönemde en çok dikkat çeken döviz piyasası oldu. TL sadece dolara karşı değil gelişmekte olan ülke para birimlerine göre de değer kaybına uğradı. FED'e yönelik beklentilerin yanı sıra yakın dönemde yapılan not indirimi ve cari dengedeki bozulma sonrasında tahvil faizlerinde gözlenen yükseliş eğilimiyle birlikte kur tarafında da yukarı yönlü önemli bir hareket gözlendi. Dolar kurunun mart ayı ortalarında bulunduğu 3,80 TL'li seviyelerden başlayan soluksuz yükselişle 4 TL'nin üzerini test ettiğini gördük. Sonrasında gelen düzeltmelerle ise 3,95 TL seviyelerine gerileme oldu. Yukarı harekette döviz tevdiat hesaplarında ciddi bir bozulma olmaması, yani kur yükselirken yerli yatırımcının çok fazla döviz satmaya yanaşmaması, kurdaki yukarı hareketi destekledi. Kurdaki artışların da etkisiyle birlikte 2016 yıl sonunda DTH'ın TL mevduata oranı yüzde 67,4 seviyelerindeyken, TCMB'nin son açıklamasına göre bu oran yüzde 75,4 seviyelerine kadar yükseldi. Kurdaki yukarı hareketin yavaşlamasında TCMB'nin olası faiz hamlesi kadar, TDH yatırımcısının tavrı da bu anlamda yakından izlenecek.

DOLARDA NE BEKLENİYOR?

Bu hatırlatmaları yaptıktan sonra dolarda yılın ilk yarısı için beklentilere bakıldığında, uzmanların 4 TL seviyeleri test edilmesine rağmen iyimser olduğu görülüyor. Genel beklenti 3,90-4,00 TL aralığına işaret ediyor. Ancak dolar kurunun 4 TL'nin üstüne hareket edeceğini düşünen uzmanlar olduğu gibi 3,90 TL'nin altını işaret eden uzmanlarda bulunuyor.

FED, mart ayı toplantısında beklendiği gibi faiz oranlarını 25 baz puan artırdı. Ancak FED üyeleri bu yıl üç faiz artırımı yapılacağı beklentilerini korudu. Böylece 2018'de beklenenden daha hızlı faiz artırımı yapılmayacağı sinyalinin verilmesiyle dolar endeksinde düşüş yaşandı.


ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)