Ana SayfaPiyasaPiyasalar dengeye oturuyor mu? Portföyler nasıl oluşturulmalı?---

Piyasalar dengeye oturuyor mu? Portföyler nasıl oluşturulmalı?

1 / 8
Piyasalar dengeye oturuyor mu? Portföyler nasıl oluşturulmalı?
30 Ekim 2018 - 13:29 www.borsagundem.com

Piyasalar özellikle ağustos ayında yaşanan dalgalanmalar sonrasında gelişmeleri daha yakından izliyor. Merkez Bankası'ndan gelen faiz artırımı kararı, Yeni Ekonomi Programı (YEP), enflasyonla mücadele adına atılan adımlar, BDDK'nin hamleleri ve ABD ile düzelme eğilimindeki ilişkiler sonrasında, piyasalarda yeni denge seviyeleri belirginleşme eğiliminde. Geçen haftaya bakıldığında ise yurtdışı piyasalar tarafında belirsizlikler artarken Merkez Bankası'nın da faizde değişiklik yapmadığı görüldü. Yine İran'a yaptırımlar, ABD'deki seçimler, FED politikaları gibi faktörler dikkate alındığında yeni denge seviyeleri nerelerde oluşacak sorusunun yanıtı daha da önem kazanıyor. Buradan yola çıkarak piyasa uzmanlarına en azından yılsonuna kadar 'yeni denge nerede oluşur?' sorusunu yönelttik. Buna paralel olarak da uzmanlardan yatırım tavsiyelerini aldık.

YEDİ YILDA YEDİ RALLİ

Önce dolar tarafına bakalım... Son yedi yıllık dönemde dolar tarafında yedi önemli ralli yaşandığını görüyoruz. Bu süreçte en sert rallinin ise son dönemde yaşamakta olduğu rakamlara yansımış durumda. Şöyle ki, 24 Temmuz-14 Ağustos arasındaki süreçte dolar/TL 22 günde yüzde 44,8 oranında yükseldi, günlük ortalama artış oranı yüzde 2,04 oldu. Geçmişteki altı rallide ise en yüksek artış oranı 2015'te 244 gün süren dönemde yaşanmış ve kur yüzde 34,3 yükselmişti. 2018'in ilk rallisi olan 8 Mart-23 Mayıs artışında günlük ortalamada yüzde 0,32'lik yukarı hareket olmuştu.

Son ralli sonrasında 13 Eylül'de kritik bir faiz toplantısı yapan ve 625 baz puanlık rekor artışla politika faizini yüzde 24'e çıkaran Merkez Bankası'nın bu hamlesi, ağustos ayında tüketici enflasyonu yüzde 17,9'u bulduğu için olumlu hava estirmişti. Ancak ekim ayı başında açıklanan eylül ayı enflasyon verisi piyasalara sert etki yaptı. Bu ayda yüzde 6,3 ile son 15 yılın aylık bazda en yüksek enflasyonu açıklandı. Yıllık enflasyon da yüzde 24,5 seviyesine kadar geldi.

Enflasyon rakamının piyasalara olumsuz etkisinin ardından hükümetten "Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı" hamlesi geldi. Bunun ardından ABD ile Türkiye arasında son yıllarda yaşanan en büyük kriz olan Rahip Brunson davası çözüme kavuştu. Böylelikle dolar/TL tarafında gevşeme yaşandı ve kur 5,52 seviyesine kadar indi. Geçen hafta ise gözler yine Merkez Bankası'ndaydı. Piyasaların beklediği üzere MB, faizleri sabit tuttu. Dolar/TL, tüm bu gelişmelerin ardından şu sıralarda 5,60 TL seviyelerinde seyrini sürdürüyor ancak psikolojik sınır olan 5,50'in altına inmedi. Yılsonu beklentilerini sorduğumuz uzmanlar, dolar/ TL'de dengelenmenin 5,50-6,00 arasında olacağını söylüyor. Ancak az da olsa 6,50 seviyeleri de telaffuz ediliyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)