Ana SayfaPiyasaEnerji hisselerinde potansiyel var mı?---

Enerji hisselerinde potansiyel var mı?

1 / 8
Enerji hisselerinde potansiyel var mı?
09 Nisan 2018 - 11:41 www.borsagundem.com

Enerji şirketleri 2017'de kâra geçmeyi başardı. 2018'de yasal düzenlemelerin de etkisiyle artacak yatırımların enerji hisselerinde potansiyel oluşturması öngörülüyor. Kurlardaki yükseliş, ithal girdi kullanımı nedeniyle döviz açığı olan sektör şirketleri için risk oluşturuyor.

Geçen hafta BİST-100 Endeksi'nde ve TL'de satış baskısı vardı. BİST-100, 4 Nisan'da 113.976'ya kadar geriledi. Bunda, kabine revizyonu söylentilerinin ve ekonomi yönetiminin faizleri düşürmek için adım atabileceği beklentilerinin etkili olduğu yorumu yapılıyor

ENERJİ SEKTÖRÜ

Piyasalarda görünüm böyleyken, TL'deki değer kaybı, özellikle enerji gibi ithal girdi kullanımının yaygın olduğu sektörler için risk oluşturuyor. Biz de buradan yola çıkarak enerji şirketlerinin 2017 görünümünü analiz ettik ve 2018 beklentilerini araştırdık. Enerji şirketleri 2016'da yüksek zarar yazmıştı. 2017'de ise kârlılıkta ciddi iyileşme ve toparlanma var. Tabloya göre, 10 enerji şirketinden altısı 2016'yı zararla kapatmıştı. 2017'de ise bu 10 şirketten sadece üçü zarar etti. Kârlılıkta yıllık bazdaki pozitif değişim oranları da sektörün 2017'yi iyi geçirdiğini gösteriyor.

KUR RİSKİ SÜRÜYOR

GCM Menkul'den Enver Erkan, 2017'de Enerjisa, Aksa ve Zorlu Enerji'nin kâr artışlarının sektörün kârlılığını desteklediğini söylüyor. "Sektör açısından maliyet yönetimi unsuru ön planda" diyen Erkan, TL'deki değer kaybının maliyetleri artırdığını ve kârlılığı baskıladığını belirtiyor. Enver Erkan, petrol ve diğer enerji emtialarının fiyatlarındaki yükselişin de şirketlere maliyet olarak yansıdığını kaydediyor. Erkan, yatırımların çoğalmasıyla sektör hisselerinde fırsat görse de, "Yüksek tutarlı yatırımlar nedeniyle uzun vadeli finansman ihtiyacının yüksek olması, şirketlerin yüksek döviz cinsi kredi kullanmasında etkili oluyor" diyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)