Ana SayfaHisse Öneri ListesiProfesyonellerin önerdiği 30 hisse---

Profesyonellerin önerdiği 30 hisse

8 / 9
Profesyonellerin önerdiği 30 hisse
04 Ocak 2016 - 11:52 www.borsagundem.com

"BELİRSİZLİKLER DAHA AZ OLACAK”
Metin Aytekin /Alan Yatırım Menkul Değerler Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü


2016 özellikle para birimleri için belirsizliklerin kısmen daha az olabileceği bir yıl olarak ön plana çıkıyor. Vakit kaybetmeden reformların devreye sokulması, TL'yi güçlendirebilir. FED'in ilk faiz artırımına başlamasıyla birlikte, TL tarafında pozitifliğin ön plana çıkması da bu durumu destekliyor. Ancak bu noktada FED'in faiz artırımı için nasıl bir yol izleyeceğinin yanında jeopolitik riskler ve Rusya ile yaşanan gerilimin devam etmesi, TL ve TL varlıklar üzerinde etkili olmaya devam edecektir. Her ne kadar belirsizlikler kısmen azalmış olsa da, bu riskler dolar/TL'nin 2016'da da 2.85-3.05 bandındaki hareketinin devam etmesine neden olabilir. Euro tarafında ise tekrar 3.10-3.20 seviyeleri arasında bir hareket görülmesi mümkün gözüküyor. Şu an için dünyanın siyasi yapısı, altın tarafında yeni bir yükselişin başlamasını mümkün kılmıyor. Altında orta ve uzun vadede olumlu bir görünüm oluşması, ya güvenli liman arayışının artmasına ya doların zayıflamasına ya da altın tarafında bir talep artışı görülmesine bağlı. Altın fiyatları FED'in faiz artırımının 2016'da gecikmesi halinde 1.200 dolar seviyelerinin test edilmesini sağlayabilir. Ancak altın 2016'da da faiz baskısını hissetmeye devam ederek; bu seviyelerdeki kazançlarını uzun soluklu olarak koruyamayabilir. Rusya olayı ve Ortadoğu'daki gelişmeler, 2016'da borsa tarafında 80.000 seviyesinin üzerinde bir seyir göremeyebileceğimize işaret ediyor. Türkiye için FED'in faizleri artırdığı bir dönemde pozitif konuşabilmemiz ise, Rusya ile ilişkilerin düzelmesine ve yakın coğrafyamızdaki siyasi gelişmelerin sakinleşmesine bağlı. Böyle bir durumda Borsa İstanbul'da ekonomi yönetiminin de atacağı adımlara bağlı olarak 80.000-84.000 aralığında bir hareket görebiliriz. Türkiye İçin en olumlu senaryoda ise, 84.000 seviyesinin üzerinde kademeli olarak 90.000 seviyelerine doğru yükseliş gerçekleşebilir. Faizin 10 seviyesini dip görerek yüzde 10-11 aralığında hareket etmesi beklenebilir. Türkiye ekonomisi için ise yüzde 3.2 seviyesinde bir büyüme öngörüyoruz. 2016'da gelişmekte olan ülke piyasalarından para çıkacağı beklentileri korunuyor.
Bu durum 2016'da tüm endeks bazlı yükseliş hareketlerinin baskılanmasına ve düzenli temettü ödemesi yapan, uzun vadede öz kaynaklarını artırmayı başarmış ve yeni yatırım fırsatlarını kovalayan şirketlerin ön plana çıkmasını sağlayabilir. Genel olarak bu kapsamda sanayi şirketleri daha avantajlı gözüküyor. Sanayi şirketleri içerisinde de 2016'da siyasi istikrarın sağlanmasıyla birlikte, büyüme hedeflerine paralel şekilde inşaat yatırımlarının devam etmesi, çimento ve inşaat şirketlerinin diğer hisselere göre daha pozitif ayrışmasını sağlayabilir. Doğuş Otomotiv, Ereğli, Adel Kalemcilik, Çimsa, Sabancı Holding, Arçelik, Kordsa, Aygaz, Türk Traktör ve Tofaş Oto hisseleri yakından takip edilebilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • profesyonel mi kaldı???05 Ocak 2016 13:27

    çoluk çocuk 90.000'lerden aldı hammal oldu.kanımca hedef ilk 65.000

  • mt04 Ocak 2016 21:57

    Bu profesyoneller Dalton kardeşler mi? Bu ne kadar öngörüsüz bir öngörü.

  • jhıoboıv04 Ocak 2016 21:12

    pegasuz demısınızde kagıta asagıyonlu rallıvar halkaarzdan asgıda

  • kardemirix04 Ocak 2016 13:02

    hani kardemir d yılsonu 2 tl demiştiniz akyatırım.ray ilhaleleri ,hızlı tren ,vagon,araba jantı ereğlimi üretiyor .hayır kardemir .meclise bugün bir önerge sunuldu demir çelik sektörü hakkında..suudilerle 613 milyar doalr yatırım anlaşması yapıldı ve bunun 140 milyar doları alt yapı ve metro,hızlı tren gibi yatırımlar.bunalrı sokaktaki adamlar bile bilirken ekonomistler ne kadar aşağı düşerse o akdar iyi en azından alırız ziyniyeti var.yazıklar olsun...