Ana SayfaPiyasaOtomotiv ve lastik sektörü hisselerinde risk var mı---

Otomotiv ve lastik sektörü hisselerinde risk var mı

2 / 3
Otomotiv ve lastik sektörü hisselerinde risk var mı
19 Eylül 2016 - 15:59 www.borsagundem.com

Otomotiv sektörü hisseleri için iyimserlik korunuyor

Yılın ilk bölümünde Türk otomotiv pazarında satışlar; karşılaştırmalı dönemler olan 2015/06 – 2016/06 arasında binek araçlarda yüzde 3, orta ticaride yüzde 1 artarken, hafif ticari satışları yüzde 9, kamyon satışları ise yüzde 46 gerilemişti. Bu da yılın ilk 6 ayında toplam otomotiv satışlarında yıllık bazda yüzde 1 daralmaya işaret etmekteydi. Otomotiv sektörüne getirilecek vergi teşviği öncesinde ODD tarafından açıklanan Ağustos ayı hafif araç satışları verileri beklenen kadar bir daralma göstermedi ve satışlardaki düşüş kısmi olarak kaldı. Yine ODD verilerine göre, otomobil pazarı segmentinde Ocak – Ağustos 2016 döneminde yaklaşık yüzde 82’lik bir pay vergi oranları düşük olan A, B ve C segmentindeki araçlar oldu.
Avrupa’da otomotiv pazarında Ocak – Ağustos 2016 döneminde yüzde 8‘e yakın artarken, Türkiye ise Avrupa ülkeleri içerisinde Ocak – Ağustos döneminde otomobil satışları yüzde 3,5 oranında azaldı. Türkiye bu verilerle beraber Avrupa otomobil pazarında 6. sırada yer aldı. Otomotiv pazarındaki bu durum aslında getirilecek vergi teşviği öncesinde sektör açısından olumlu bir görünüme işaret ediyor. Borsa İstanbul’daki belli başlı otomotiv şirketleri olan Tofaş Otomobil, Ford Otosan, Doğuş Otomotiv gibi şirketlerin verilerine baktığımızda ise;
Tofaş’ın ilk 8 ayda toplam satışları yüzde 8 azalırken, üretiminden satışlarda ise yüzde 1 gerileme görüldü. Buna karşılık sadece Ağustos ayında, bir önceki yılı aynı ayına göre üretiminen satışlarda yüzde 16 artış görüldü. Ford Otosan’da yılın ilk 8 ayında yurtiçi satışlar yüzde 11 gerilerken; hafif araç ve bike araç segmentlerinde Pazar kaybı görüldü. Doğuş Otomotiv’de de hafif ve binek araç satışları Ağustos ayında yıllık bazda yüzde 11 düştü. Veriler düşüşe işaret etse de, biz otomotiv sektörü hisseleri için ilerleyen dönemde iyimseriz. Özellikle ihracat pazarlarındaki ekonomilerde 2017 yılında toparlanma emareleri görülürse otomotiv sektörü bundan net olumlu olarak etkilenir.

Lastik sektöründe işler karışıyor

Lastiğe getirilen gümrük vergisini değerlendirecek olursak; tabii burada ithalat ve yurtiçi üretim ağırlıkları bakımından lastik şirketlerini değerlendirmek gerekecektir. Ek vergilerde esas amaç ithalatı karşı savunmayı güçlendirmek ve yerli üretimi desteklemek. Karar AB ve EFTA üyesi ülkelerden yapılan ithalatı kapsamıyor. Başta Japonya ve Çin olmak üzere Uzak Doğu’ya karşı alınmış bir gard olarak yorumlamak gerekir. Türkiye’de de üretim yapan Bridgestone bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Bünyesinde Bridgestone, Lassa, Dayton gibi markaları bulunduran Brisa ürünlerinin bir kısmını Japonya’dan ithal etmektedir. Vergi artışı Bridgestone’un fiyatlarına eşit oranda yansıması durumunda pazar kaybı yaşanabilir. Bu da talep düşüşü yaşanmaması için Bridgestone markasının kar marjlarında fedakarlık yapılması durumuna neden olabilir. Yani bir anlamda satış hacmini korumak için kazancını azaltacak.
Tabii bu firmaların Türkiye’de de üretim yapması itibarıyla talepteki düşüş kısmi kalabilir, ancak şunu belirtmek gerekir. Avrupa menşeili markalar yurtiçi pazarda rekabetçi avantaj elde edecektir. Bu da diğer gümrüğe tabi ülkelerden ithalat yapan veya sipariş vermiş olan firmaları zarara sokacaktır. Goodyear içerisinde Fulda ve Dunlop gibi Avrupalı markalar da bulunmaktadır. Alınan karar ayrıca ucuz lastiğin önünü kesiyor, dolayısıyla piyasada lastik fiyatları daha yukarıya çekilecektir. Bu da lastik fiyatlarındaki artışın tüketiciye ek maliyet yaratması demek olacaktır. Yani temelde sanki sadece Bridgestone markasını ilgilendiriyor olsa da, Türkiye lastik pazarındaki rekabet açısından olumsuz olacağı, Uzak Doğu menşeili ucuz lastiğin önünün kesilmesinin lastik pazarında fiyatları yukarı çekeceği ve tüketiciye lastik fiyatındaki artışın ek maliyet olarak yansıyacak olması nedeniyle nette Brisa ve Goodyear açısından negatif olduğunu belirtmek gerekmektedir. 

Enver ERKAN / KapitalFX

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)