Ana SayfaPiyasaSanayi şirketleri de yüksek kura teslim---

Sanayi şirketleri de yüksek kura teslim

1 / 7
Sanayi şirketleri de yüksek kura teslim
16 Kasım 2015 - 11:40 www.borsagundem.com

Borsa İstanbul'da üçüncü çeyrek bilanço dönemi geride kaldı. Reel sektör şirketlerinin kârlılıkları bu dönemde de yüksek kur/düşük TL çerçevesinde şekillendi. Bu bağlamda riskleri iyi yöneten şirketlerin kârlılıkları daha güçlü geldi. Sektörel bazda teknoloji, gıda ve otomotiv şirketleri öne çıktı. Uzmanlar, bu ortamda mali yönden güçlü şirketlerin tercih edilebileceğini belirtiyor.
Yılın üçüncü çeyreği, piyasalar açısından hiç de iyi geçmedi. 7 Haziran seçimi sonrası artan siyasi belirsizlik, piyasalarda çok sert şekilde Ayadandı. Dolar/TL 3,07 seviyelerine kadar yükselerek rekor kırarken, gösterge faiz yüzde 11,5 seviyesinin üzerine tırmandı. BtST-100 Endeksi'nde de sert düşüşler gözlemlendi. 1 Kasım seçiminin ardından ise şimdilik siyasi belirsizlik geride kaldı. Ancak üçüncü çeyrek döneminde şirket bilançoları üzerinde bunun olumsuz etkileri net şekilde hissedildi. Piyasaların içinden geçtiği bu kritik dönemde mali yapısı güçlü şirketler, döviz açık pozisyonu olma-yanlar ve döviz girdisi olanlar daha iyi bir süreç yaşamış görünüyor. 

Üçüncü çeyreğin sanayi şirketleri açısından en baskın özelliği, esas faaliyet kârının önemli ölçüde artması, buna rağmen yüksek kur nedeniyle net kârlılıkların baskılanması diyebiliriz. Uzmanlar dördüncü çeyrekte de tablonun bu paralelde şekilleneceğini, dolayısıyla mali yönden güçlü şirketlerin tercih edilebileceğini söylüyor. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)