Ana SayfaPiyasaSandık rüzgarı yeni haftada nasıl esecek?---

Sandık rüzgarı yeni haftada nasıl esecek?

4 / 4
Sandık rüzgarı yeni haftada nasıl esecek?
16 Nisan 2017 - 11:04 www.borsagundem.com

JEOPOLİTİK VE SİYASİ GÜNDEM FİYATLAMALARDA ETKİLİ OLACAK

EDA ÖNDER ÖZTÜRK – ALAN YATIRIM KIDEMLİ ANALİST 

Geçtiğimiz hafta içerisinde küresel piyasalarda fiyatlamalarda etkili olan baskın karakter jeopolitik gündem olurken, makro gündemin kaldığını söyleyebiliriz. ABD’nin Suriye’ye gerçekleştirdiği füze saldırısı sonrası ilgili dönemde Kuzey Kore ve Afganistan kaynaklı jeopolitik tedirginliklerin tırmanması küresel piyasalarda güvenli liman niteliğindeki yatırım enstrümanlarına talebi artırdı. Bunun paralelinde 1290 $ seviyesine dayanan altının yükselişine neden olan bir diğer etmen ise ABD tarafından gelmekteydi. ABD Başkanı Donald Trump'ın hafta içerisinde düşük faiz politikasını beğendiğini, Dolar’ın yeterince güçlü olduğunu, FED Başkanı Yellen’ın 2018’de görevde kalabileceğini söylemesi, Suriye’deki iç savaşın bitirilmesi konusundaki görüşleri ile Çin’i döviz manipülatörü ilan etmeyeceğini açıklaması ile birlikte ABD Doları global bazda değer kaybederken altın önemli ölçüde yükseliş kaydetmiştir.  

Bizleri bekleyen haftada global bazda makro gündem sakin olup, jeopolitik ve siyasi gündemin fiyatlamalarda etkili olacağını söylemek mümkün. Haftaya başlarken Paskalya tatilinin devam ediyor olması nedeniyle Avrupa'da İngiltere dahil olmak üzere bir çok ülke borsalarında işlem görülmeyeceği için yatay ve düşük hacimli seyrin devamını bekleyebiliriz. Ancak daha öncesinde de belirttiğmiz üzere siyasi gündemde ABD Başkan Yardımcısı Pence ile Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin Tokyo'da gerçekleştireceği görüşmeden gelecek olan haber akışı küresel piyasalarda yankı bulabilir. Siyasi gündemin yanı sıra ABD'de hisse senedi piyasalarında etkili olabileceğini göz önünde bulunduracak olursak ABD'de bilançoların takip edileceğini hatırlatmakta fayda var. 

Yurt içinde ise 16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleşecek olan referandum sonucu bizleri bekleyen haftada Türk Lirası cinsinden varlıkların seyrinde etkili olacak. Referandum sonucuna ilişkin olarak geçtiğimiz haftalarda olasılıkların sınırlı şekilde finansal piyasalarda fiyatlamaların içerisinde yer aldığını düşünecek olursak, bizleri bekleyen haftada referandum sonucunun Türk lirası cinsinden varlıkların seyrinde sert fiyat hareteketlerine yol açağını söylemek mümkün. Haftaya başlarken Avrupa piyasalarının tatil olması kaynaklı referandumdan çıkacak sonucun etkilerinin hafta içerisinde fiyatlamalarda devam etmesini beklemekle birlikte BIST 100 Endeksi’nin son 2 aydır hareket ettiği 87,000 – 92,000 bandındaki hareketini sürdürmesini beklemekteyiz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)