Ana SayfaPiyasaSayaş ve Euro Kapital Yatırım sorusu---

Sayaş ve Euro Kapital Yatırım sorusu

2 / 2
Sayaş ve Euro Kapital Yatırım sorusu
23 Kasım 2016 - 09:55 www.borsagundem.com

KÂRI BÜYÜTMELİ

SORU (2) - Eukyo'nun %62 olan fiili dolaşım oranını sürekli indirdiler. En son 15.11.2016 tarihinde %44’e indirdiler. Bu şirkette fiili dolaşım oranı düşürülerek ne yapılmaya çalışılıyor? Bilgi verebilir misiniz? 

Hasan Kılıç

CEVAP - Bir hissenin fiili dolaşım oranı arttığı ölçüde hissenin potansiyel olarak daha aktif bir piyasaya kavuşma imkanı gündeme gelecektir. Ancak fiili dolaşımın yüksek olması her koşulda böylesi bir sonucun oluşacağı anlamına gelmez. Neticede hisseyi elinde bulunduran ağırlıklı hissedarlar eğer hisseyi işleme konu etmez ve sürekli elde tutarsa o takdirde aktif bir piyasadan bahsetmek mümkün olmayacaktır. Bu anlamıyla takas saklamada bulunan hisse miktarının yüksek olması olumlu olmakla birlikte tek başına işlem hacmini artırmaya yetmez. Söz konusu durum Euro Kapital Yatırım için de geçerlidir. Hissenin işlem hacmine baktığımızda son bir yılda günlük ortalama işlem hacmi 219 bin TL iken son bir aylık sürede hacmin artarak 1 milyon 142 bin TL’ye çıktığını görmekteyiz. Sonuçta fiili dolaşımdaki paylar azalmasına rağmen işlem hacminde artış yaşanmış görünüyor. 

Borsada işlemde bulunurken takip edilen firmanın uzun vadede büyüme eğiliminde olup olmadığını görülmek önemlidir. Euro Kapital Yatırım son açıkladığı 2016 yılı dokuz aylık bilançosunda kârını yarı oranda düşürdü. Geçmiş yıl mali yapısı incelendiğinde de istikrarsız bir kârlılık yapısı ile karşılaşmaktayız. Şirket bir yıl kârını artırırken ertesi yıl düşürüyor. Rutine uygun olarak 2016 yılında kârda artış yaşanması beklenirken düşmesi ister istemez yatırımcının hisseye karşı daha mesafeli kalmasına neden oluyor. Kârını artıran firmaların takip edilmesi daha yerinde bir yaklaşım olacaktır.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)