Ana SayfaHisse Öneri ListesiSeçime kadar alınabilecek 16 hisse---

Seçime kadar alınabilecek 16 hisse

2 / 22
Seçime kadar alınabilecek 16 hisse
16 Şubat 2015 - 11:37 www.borsagundem.com

"DALGALI VE VOLATİL OLMA İHTİMALİ YÜKSEK"

Meksa FX Araştırma Uzmanı Eren Can Ümüt de piyasada seçim sürecine kadar oldukça dalgalı bir seyir bekliyor. Öncelikle FED etkisini unutmamak gerektiğini hatırlatan Ümüt, FED'in faiz artırımına gideceği tarihin piyasa tarafında daha erkene alınabileceğini belirtiyor. Söz konusu tarihin haziran ayında yapılacak FOMC toplantısı olarak belirlenebileceğini söyleyen Ümüt,"Birinci ve en önemli etki bu. İkinci etki ise, haziran ayında yapılacak seçimler olacak. Türkiye'de seçim öncesi siyasi iklimin sertleştiğini biliyoruz. Dolayısıyla yeniden sert volatilite yaratmaya aday günlere yaklaştığımızı belirtelim" diyor. Bu gibi ortamlarda endekste tahmin aralığı vermenin zor olduğunu kaydeden Ümüt'e göre, borsada volatilite sadece haziran ayında yapılacak seçimlerle ilgili olmayacak. Ümüt, olası dalgalanma yaratabilecek unsurları şöyle özetliyor:
"FED'in haziran ayında faizlerde artırıma gidip gitmeyeceği, petrol fiyatlarının seyri, kur tarafında yaşanan gelişmeler, faizlerin durumu, Yunanistan ile euro bölgesi belirleyici olacak konulardan bazıları." Ümüt, gerek FED, gerek jeopolitik riskler ve gerekse de yurtiçinde seçimlerin olumsuz etkilerinin olması durumunda endekste 77 bin seviyelerinin, tersi durumda (iyi senaryoda) ise 90 binlerin izlenebileceği kanısında.

"AL-SATTAN UZAK DURULMALI"

Ümüt, bu tarz dönemlerde küçük yatırımcıların al-sat yaparak kısa dönemli trade hareketlerinden uzak durmasını öneriyor. Hisse senedi seçimlerinde seçici olunması gerektiğini ifade eden Ümüt, "Kur tarafında yaşanan yükselişe dikkat edilmeli. Çünkü yüksek döviz borcu bulunan şirketlerin hisseleri, kur tarafında sert yükseliş hareketinin olduğu dönemlerde olumsuz etkilenebilir. Öte yandan, öz varlık karlılığını istikrarlı artıran ve her yıl düzenli temettü veren şirket hisseleri volatilite dönemlerinde daha sağlam durur. Fakat en önemli konunun vade olduğu unutulmamalı. Belirsizliğin yüksek olduğu zaman diliminde çok sert kısa vadeli hareketlerin yaşanmasından dolayı yatırımlar, kısa vadeden ziyade orta uzun vadede düşünülmeli" diyor.
Bu dönemde ulaşım ve otomotiv sektörlerinin güçlü konumunu devam ettirmesinin beklenebileceğini tahmin eden Ümüt, yurtiçi piyasalarda faiz indirimi ile çimento, cam ve konut sektöründe de olumlu performansların etkili olacağı kanısında. 

“93 BİN 500 AŞILIRSA HEDEF 100 BİN "

Seçim sürecinin bu yıl Borsa İstanbul tarafından oldukça güçlü hissedileceğini düşünen ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Eda Önder ise, 2015 yılı genelinde BIST-100 endeksi için 93 bin 500 seviyesini  öngörüyor. Önder'in piyasa beklentileri özetle şöyle: "Yurtiçinde düşük büyüme ve siyasi risk, yurtdışında ise FED'in faiz artırımına dair belirsizlikler, Avrupa ekonomisindeki durgunluk, petrol fiyatlarının düşüşü ile zayıflayan Rusya ekonomisinin gelişmekte olan ülke ekonomilerinde yaratacağı baskılar gibi riskler aktive olursa endekste görülebilecek gevşemelerde 77 bin 500 ve 72 bin 500 seviyeleri bu yıl izlenecek seviyeler arasında olabilir. Endekste görülebilecek yukarı yönlü hareketlerde ise yıl genelinde 93 bin 500 seviyesinin aşılması durumunda 100 bin psikolojik seviyesi görülebilir.”

“RİSKLERİ AZALTMAK”

Eda Önder’e göre, seçim sürecine kadar orta ve uzun vadeli portföylerde doğru hisse seçimi yapıldığında piyasada yaşanabilecek dalgalanmalar yatırımcıları endişelendirmemeli. Önder, yatırımcıların portföylerinde bulunduracakları hisselere yönelik olarak ise şu uyanlarda bulunuyor: "Yatırımcılar satın alacakları şirketlerin mali tablolarında görülen performanslarına dikkat etmeli. Ayrıca yatırım yapacakları şirketin bir hikayesi olup olmadığına da bakmalılar, öte yandan risklerini azaltmak adına portföylerinde çeşitlendirmeye gitmeyi de unutmamalılar. Özellikle söz konusu süreçte, volatilitenin fazla olabileceği düşünüldüğünde portföy çeşitliliğine dikkat etmek gerekiyor. Bence yatırımcılar bu yıl portföylerinde hisse ve döviz ağırlıklarını azaltıp, sabit getirili menkul kıymetler ve nakit bulundurmalılar. Bu süreçte borsada özellikle otomotiv, 2014 yılını güçlü finansal rakamlarla tamamlayan demir çelik ve bankacılık sektör hisselerine dikkat etmeliler." 

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ŞAHİN22 Şubat 2015 01:07

    Trabzon Galatasaray Beşiktaş Fenerbahce bunların hepsi gitsinler önce kumda oynamayı öğrensinler,halleri ortada birde bunların hisseleriyle hiç işim olmaz,bir beşiktaşlı olarak,hisse bazlı içlerinde kötülerin iyisi olsa olsa fener olur herkese saygılar.

  • Hakan17 Şubat 2015 17:50

    Trabzon Galatasaray Cemas

  • baturayersin16 Şubat 2015 14:51

    kardemir 3 aydır geri gidiyor en başa koymuşlar diğerlerine bakmaya gerek yok

  • ya da arsa almak daha karlı16 Şubat 2015 13:42

    parayı kaybetmemek için seçime dek alınacak tek hisse üstünde ata resmi olan tl'dir bence,koy bankaya dünyada ve bizde borsalarda büyük oynaklıklar gelince paranı korursun hiç olmazsa.

  • METİM METİN16 Şubat 2015 12:40

    memsacılar zararda tek geçme arkana bile bakma sen ne ayaksın?

  • ÇAKMAK16 Şubat 2015 12:18

    MEMSA kardeşim MEMSA elektirik üretecek 950.000M2 arazi stoğu var holding oldu avrupanın en büyük kadife üreticisi ben MEMSA diyorum tek geçerim