Ana SayfaPiyasaSenkron Güvenlik ve Mistral GYO sorusu---

Senkron Güvenlik ve Mistral GYO sorusu

2 / 2
Senkron Güvenlik ve Mistral GYO sorusu
07 Haziran 2018 - 08:20 www.borsagundem.com

HALKA ARZ DEĞERİNİN ALTINDA

SORU (2) - Borsada işlem gören Mistral GYO hisse senedi yatırımcısıyım. Bilanço değerlerinin hatalı olabileceğine ilişkin telefonlarıma cevap bile vermediler. Konunun tarafınızdan mümkünse incelenmesini rica edebilir miyim? 

Erdoğan Kavak

CEVAP - Ocak 2017’de borsada işlem görmeye başlayan Mistral GYO, yılın ikinci yarısında kayda değer bir artış gerçekleştirerek 11 Ekim 2017 günü en yüksek 12 TL’ye kadar çıktı. Ancak sonrasında gelen satışlarla birlikte geriledi ve geçtiğimiz mayıs ayında da halka arz rakamının altında indi. Hissenin 19 Ocak 2017 tarihli ilk açılış fiyatı 5,52 TL’ye denk gelirken yaşanan satışlarla birlikte 6 Haziran 2018 günü kapanışını 5,20 TL’den tamamladı. Satış baskısının devam etmesi halinde hissenin daha da aşağıya kayması olasılık dahilinde bulunuyor.

Şirket, hisselerini halka arz ettiğinde net aktif değer yöntemiyle bir adet hissenin fiyatını 8,87 TL olarak belirlemiş bilahare yüzde 38 iskonto ile halka arz rakamını 5,50 TL olarak duyurmuştu. Net aktif değer, bir şirketin varlıklarından borçların çıkarılması neticesinde bulunan değerdir. Arada geçen zaman diliminde bu rakam aşılsa da fazla uzun ömürlü olmadı ve şimdilerde de gerisine düşmüş bulunuyor. Firma, 22 Mayıs 2018 günü yaptığı açıklamada ise 2017 yıl sonu itibariyle net aktifinde azalma olduğunu belirtirken gerekçe olarak firmanın pasifinde yer alan ertelenmiş gelirler hesabının ilgili bağımsız bölümlerin satış ve devrinin tamamlanmasına, stoktaki bağımsız bölümlerin satılarak hasılat kaydedilmesine bağlamakta. Söz konusu açıklama firmanın aktif değerinde yaşanan düşüşün kabul edildiği anlamına geliyor. 

Hissenin fiyat kazanç oranının 1,30 gibi düşük seviyede olması hissenin çıkma potansiyelinden ziyade yatırımcının hisseye yönelik mesafeli durduğu şeklinde okumak gerekiyor. Halihazırda sektörde yer alan hisselerin f/k ortalamasının da 4,47 olduğu göz önüne alındığında gayrimenkul yatırım ortaklıklarına temkinli yaklaşan yatırımcıların bunu Mistral GYO’dan da esirgemediği anlaşılıyor. 

Tüm bunlardan ayrı olarak şirketin bilançosunun yanlış olduğu yönünde bir iddianın olması halinde bunu SPK’ya bildirerek gerekli incelemenin yapılmasını temin etmek her zaman için mümkündür.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)