Ana SayfaPiyasaŞimdi bilanço okuma zamanı---

Şimdi bilanço okuma zamanı

2 / 5
Şimdi bilanço okuma zamanı
24 Ağustos 2015 - 14:07 www.borsagundem.com

BİLANÇO KALEMLERİ

Analistlere göre, bir şirketin hisse senedinde pozisyon alınmak istendiğinde sadece kar ve zarar rakamlarına bakmak yeterli değil. Bilançonun iyi okunması gerekiyor. Çünkü bilanço ve gelir tablosu kalemleri arasında yapılan oranlamalarla her türlü kriter ve rasyonun ortaya çıkarılması mümkün. Önemli olan, şirketin genel durumunu en iyi ortaya koyacak rasyo ve kalemlerin incelenmesi. Bu oranlarla şirketin likidite durumu, karlılığı, borç ödeme gücü, finansman kaynakları, varlıkların yükümlülükleri finanse edebilme yetisi, faaliyetlerin verimliliği gibi sonuçlara ulaşılıyor.
Analistlere göre, şirket hisselerine yatırım yapacak yatırımcılar şirketin veya hisse fiyatının genel durumunu gösteren oranları, önceki dönemlerle de mukayese etmeli, işletmenin bulunduğu sektörde faaliyet gösteren emsal şirketlerle ve sektör ortalamalarıyla karşılaştırmalı. Likidite oranlan ve borçluluk oranları söz konusu olduğunda genel kabul görmüş değerlerle de karşılaştırma yapılmalı.
Şirketin satış gelirleri, faaliyet karı ve net borç pozisyonu da çok önemli. Özellikle ithalat yapan şirketlerin net borç pozisyonuna da dikkat edilmesi öneriliyor. Çünkü bu şirketler faaliyetlerini döviz üzerinden gerçekleştirdikleri için döviz kurlarındaki yükseliş, finansallar, kar rakam ve rasyoları üzerinde baskı yaratabiliyor. Bu da şirketin birim olarak satışlarım artırmasına rağmen karının azalmasına veya yeteri kadar yükselmemesine neden olabiliyor. Diğer taraftan net döviz varlığı olan şirketlerin ise döviz kurlarındaki hareketten olumlu etkileneceği hatırlatılıyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)