Ana SayfaPiyasaŞimdi bilanço okuma zamanı---

Şimdi bilanço okuma zamanı

3 / 5
Şimdi bilanço okuma zamanı
24 Ağustos 2015 - 14:07 www.borsagundem.com

"FAALİYET KÂRI VE NET KÂR BİRLİKTE ARTMALI"

ALB Menkul Değerler Analisti Enver Erkan, gelir tablosunda net karın tek basma artmasının yanıltıcı olabileceğine dikkat çekiyor. Satışlar, faaliyet karı ve net kar beraber artıyorsa kardaki artışı daha güvenli bulan Erkan, yatırımcılara şu uyarılarda bulunuyor:
"Ayrıca şirketin kısa ve uzun vadeli yükümlülüklerinin dönen ve duran varlıklara kıyaslanması gerekir. Bununla beraber şirketin net borcunun fazla olmaması, net döviz borcunun bulunmaması, hatta net döviz varlığının olması hisse performansı açısından olumlu. Şirketin öz kaynaklarının ödenmiş sermayeden yüksek olması da yatırımcı açısından oldukça önemli."
Daha önce yurtdışından gelen yabancı raporların Türkiye'nin bankacılık sektörü için olumsuz bir tablo
çizdiğini ancak açıklanan banka bilançolarına bakıldığında, bankaların net kar rakamları ve karlılıklarının ortalama olarak beklentinin yüzde 5 üzerinde geldiğine dikkat çeken Erkan, bankacılık ve diğer sektörlere ilişkin beklentilerini şöyle özetliyor:    
"Öncesinde beklentilerin düşük olması, açıklanan karların olumlu olarak algılanmasını sağladığı. Bu kapsamda her açıklanan bilanço sonrasında bankalara alım geldi. Yeni tesis, proje ve yatırımlarla 2015 yılım iyi geçirmekte olan enerji, kimya, petro-kimya, çimento gibi sektörler operasyonel olarak güçlü olmanın yanında maliyet kalemlerinde de avantaj elde ettiler. Bunun haricinde düşen petrol fiyatları çerçevesinde ulaştırma ve havacılık sektörleri ön plana çıktı.
Bu kapsamda Tüpraş, Çimsa, İş Bankası, Arçelik, Petkim, Sabancı Holding, Türk Hava Yolları, Soda Sa-nayii ve Garanti Bankası başta olmak üzere birçok şirketin bilançosu iyi geldi."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)