Ana SayfaPiyasaŞirket karlarına bilanço baskısı---

Şirket karlarına bilanço baskısı

1 / 6
Şirket karlarına bilanço baskısı
07 Eylül 2015 - 10:42 www.borsagundem.com

İkinci çeyrekte bilançolarda en büyük belirleyici döviz kurlarındaki yükseliş oldu. Buna siyasi belirsizliğin de eklenmesiyle şirketlerin ciro ve FVAOK rakamları nispeten yükselse bile kârlılıkların baskılandığı görüldü. Uzmanlar, üçüncü çeyrekte de yüksek kurun bilançolarda başrolü kimseye bırakmayacağım söylerken, döviz açığı olmayan şirketlerin nispeten öne çıkacağı belirtiliyor.
Borsa İstanbul'da (BlST) şirketler ikinci çeyrek bilanço dönemlerini kapattı. Sonuçlarda ortaya çıkan en büyük belirleyici, hiç şüphesiz ki bu çeyrekte de önceki çeyreklerde olduğu gibi yüksek kur oldu. Yüksek kur şirketlerin girdi maliyetleri açısından baskı yaratırken, aynı zamanda dış gelişmelerle birlikte Euro/dolar paritesindeki gerileme dış ticaret hacmi açısından gelir ve giderleri etkiledi.
Bunun üzerine siyasi belirsizliğin eklenmesiyle panikleyen piyasalarda belirsizlik arttı. Bu ortamın yarattığı belirsizlik ve bunun yansıması olarak iç talepteki durağanlık da şirket gelir ve giderlerini etkileyen bir diğer etken oldu. Uzmanlar üçüncü çeyrekte yine benzer tablonun sürebileceğini belirtirken, bu dönemde özellikle döviz borcu olmayan şirketleri tavsiye ediyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)