Ana SayfaPiyasaSonbahar ‘sıcak’ geçebilir---

Sonbahar ‘sıcak’ geçebilir

2 / 5
Sonbahar ‘sıcak’ geçebilir
25 Ağustos 2014 - 14:41 www.borsagundem.com

EKONOMİ YÖNETİMİ BEKLENİYOR

İç gelişmeler açısından yeni kabinede ekonomi yönetiminin kimlerden oluşacağı en çok üzerinde durulan konu. Piyasalarda mevcut politikaların sürdürüleceği yönünde olumlu hava hakim. Diğer yandan kredi kuruluşları, geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye uyarılar yapmışlardı. Bu uyarılar sonrasında sonbahar aylarında bu kuruluşların son gözden geçirilmeleri ve nihai değerlendirmeleri bekleniyor. Örneğin, Fitch ekim ayı başında Türkiye’ye ilişkin yeni gözden geçirme raporunu yayınlayacak. Moody’s, yılın son gözden geçirme raporunu aralıkta açıklayacak. S&P geçen hafta Türkiye büyüme tahminini yükselttiğini açıkladı. S&P kasımda gözden geçirmesini yapacak. Bu kuruluşların önceki değerlendirmeleri dikkate alındığında yılın son aylarındaki değerlendirmeleri piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Japon Derecelendirme Kuruluşu JCR, geçen hafta Türkiye ile ilgili çok pozitif bir rapor açıkladı. Büyümeyi yüzde 4’e kadar yükseltti.

Sonbaharda diğer çok önemli bir gelişme ise ABD Merkez Bankası’nın (FED) tahvil alım programını  sona ermesiyle ekim ayından sonra FED’in faiz artırım tarihini açıklaması bekleniyor.

İşte tüm bu saydığımız iç ve dış gelişmeler sonbaharda rüzgarların bir ölçüde sert eseceği anlamına geliyor. Aslında uzmanlar genel olarak iyimser. Çünkü hem ekonomi politikasında hem dış konjonktürde bir olumsuzluk beklenmiyor. Kredi kuruluşlarından bir not düşüşü olmayacağını savunan uzmanlara göre, ekonomi yönetimi rasyonel şekilde yoluna devam edecek. Dış konjonktürde ise ABD faiz artırmına en erken 2015 yılı sonunda gidebilecek. Avrupa ise likidite enjeksiyonuyla ilgili olumlu adımlar atabilir. Uzmanların üzerinde durduğu nokta, içerde ekonomi yönetimi rasyonel bir duruş sergilerse o zaman dış konjonktürde olası bir olumsuzluk kırılganlığa sebep olmaz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)