Ana SayfaPiyasaKanlı: Merkez Bankası faiz indirim sürecine girebilir---

Kanlı: Merkez Bankası faiz indirim sürecine girebilir

2 / 3
Kanlı: Merkez Bankası faiz indirim sürecine girebilir
03 Aralık 2018 - 10:51 www.borsagundem.com

Alternatifbank Ekonomisti Serdar Şenol, enflasyon beklentilerinde de Kasım ayı gerçekleşmesiyle birlikte daha ılımlı bir sürece başlanacağını ifade ederek, bu anlamda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) enflasyon görünümü ötesinde büyüme gelişmelerini de dikkate alabileceği bir beklenti süreci oluşabileceğini söyledi.
Serdar Şenol yaptığı açıklamada, TÜFE'nin Kasım ayında piyasada beklentilerin genelinden çok daha düşük kalarak yıllık %1.44'lük gerilemeyle yıllık bazda %25.2'den %21.62'ye gerilediğini kaydetti ve "TÜFE'deki gerilemenin temel nedeni ulaştırma sektörü ve özellikle akaryakıt fiyatlarındaki gerileme oldu. Buna ek olarak gıda sektörü fiyatlarında görülen %0.74'lük gerileme ve ev eşyası sektöründeki %2.85'lik KDV ve kur etkisine bağlı gerilemeler belirleyici oldu." diye konuştu.

Şenol, Kasım ayında net şekilde TL'deki değerlenmenin yansımalarının görüldüğünün altını çizerek, "Bu yöndeki eğilimlerin yanında gıda sektöründeki gerilemeler de TÜFE anlamında olumlu olmamıza imkan veriyor." dedi.

Çekirdek TÜFE göstergeleri bazındaysa yine kur etkilerine bağlı olarak oldukça sert bir gerileme görüldüğüne değinen Serdar Şenol, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Yıllık çekirdek TÜFE %24.3 düzeyinden %20.7'ye doğru oldukça sert bir gerileme gösterdi. TL'deki değerlenme eğiliminin kademeli yansımalarıyla aynı eğilimlerin Aralık ayında da bir ölçüde devamı beklenebilir.

Enflasyon görünümünde bizce daha da önemli bir gelişme ÜFE tarafında gözlendi.

ÜFE aylık bazda %2.53'lük gerilemeyle yıllık olarak %45'ten %38.5'e geriledi. ÜFE'deki gerilemede inşaat sanayindeki %3.1'lik düşüş etkili olurken, rafine petrol ürünlerindeki %16'ya yakın gerilemeler etkili oldu. ÜFE'deki gerilemenin maliyet baskılarındaki azalmaya işaret etmesiyle TÜFE üzerindeki maliyet baskısının da azalabileceği yolundaki beklentiler artabilecek. Bu nedenle, Enflasyon beklentilerinde de Kasım ayı gerçekleşmesiyle birlikte daha ılımlı bir sürece başlayacağız. Beklentimiz yılın kalanında TL'de ılımlı tavrın sürmesiyle yıllık TÜFE'nin %21'lerde kalma olasılığının yüksek olduğu şeklinde. 2019 yılı başında sınırı bir artış görülmesi beklenen  TÜFE'nin ilk çeyrek ardından TL performansına bağlı seyir öne çıkacak. Bu dönemde TL algısının ılımlı kalması halinde TÜFE'de kademeli gerileme eğilimi öne çıkabilecek.
Kasım ayı TÜFE gerçekleşmesiyle enflasyon beklentilerinde de daha ılımlı bir sürece geçiyoruz. Bu anlamda, TCMB'nin enflasyon görünümü ötesinde büyüme gelişmelerini de dikkate alabileceği bir beklenti süreci oluşabilir."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)