Ana SayfaPiyasaKanlı: Merkez Bankası faiz indirim sürecine girebilir---

Kanlı: Merkez Bankası faiz indirim sürecine girebilir

3 / 3
Kanlı: Merkez Bankası faiz indirim sürecine girebilir
03 Aralık 2018 - 10:51 www.borsagundem.com

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, yıllık enflasyonda geri çekiliş gözlendiğini belirterek, vergi indirimlerinin geçici etkisi karşısında, kur ve petrol fiyatlarının destekleyici görünümü düşünüldüğünde, Ekim sonunda %25,24 olan ve Kasım sonunda %21,62'ye inen yıllık enflasyonun bu yılı %21,5 civarında tamamlayabileceğini düşündüklerini aktardı. 

Banu Kıvcı Tokalı yaptığı açıklamada, Kasım ayında enflasyon verilerinden bekledikleri ılımlı sinyallerin alındığını vurgulayarak, "Gerek vergi indirimleri gerekse de kurdaki değerlenme ve petrol fiyatlarında hızlı geri çekilme sonrasında, hem üretici hem de tüketici fiyatlarında aylık düşüşler söz konusu. TÜFE %1,44'lük düşüş kaydederken, ÜFE'deki gerileme %2,53 ile daha belirgin. TÜFE'de beklentimiz %0,66'lık düşüş yönündeydi. Benzer ayrışma mal ve hizmet enflasyon verilerinde de geçerli. Hizmet enflasyonu %0,03'lük artışla sonuçlanırken, mal enflasyonu %1,99'luk düşüşe işaret ediyor. Böylece, Eylül sonunda 15,1 puana kadar ulaşan mal-hizmet yıllık enflasyon farkı Kasım sonunda 9,8 puana, ÜFE-TÜFE farkı da aynı dönemde 21,6 puandan 16,9 puana iniyor." dedi. 

Kurdaki istikrar kazanma eğilimi ve petrol fiyatlarındaki ılımlı seyir göz önüne alındığında, enflasyon göstergeleri arasındaki farkların daralma eğiliminin önümüzdeki aylarda hız kazanarak tarihsel ortalamalarına uygun olarak birbirine yaklaşabileceğinin altını çizerek, "Vergi indirimlerinin geçici etkisi karşısında, kur ve petrol fiyatlarının destekleyici görünümünü düşündüğümüzde, Ekim sonunda %25,24 olan ve Kasım sonunda %21,62'ye inen yıllık enflasyonun bu yılı %21,5 civarında tamamlayabileceğini düşünüyoruz. 2019 sonuna ait %17,5'lik tahminimizi ise koruyoruz." dedi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)