Ana SayfaPiyasaUzmanlar Moody's için tahminde bulundu---

Uzmanlar Moody's için tahminde bulundu

3 / 5
Uzmanlar Moody's için tahminde bulundu
30 Kasım 2016 - 11:19 www.borsagundem.com

"Gözden geçirmenin pas geçilmesi ihtimali yüksek"

AA Finans Analisti, ekonomist Haluk Bürümcekçi ise Moody's tarafından yılın son gözden geçirmesinin sonuçlarının cuma günü açıklanacağını belirterek, kuruluşun 23 Eylül'de Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir kategorinin altına indirdiğini ve not görünümünü ise durağan olarak belirlediğini hatırlattı. 

Aradan yeterli süre geçmemesi nedeniyle, kredi notunda değişiklik beklenmediğini ifade eden Bürümcekçi, "Gözden geçirmenin pas geçilmesi ihtimali de yüksek durmaktadır. Ancak, son gelişmelerle beraber not görünümünün negatife çekilme ihtimalinin düşük de olsa bulunduğunu düşünmekteyim." dedi. 

Bürümcekçi, Moody's'in de diğer tüm küresel analistler gibi ABD seçimleri ve olası Fed kararı nedeniyle gelişmekte olan piyasaların finansman açısından sıkıntılı bir süreç yaşayacağını düşündüğünü söyledi. 

Özellikle faiz düzeyindeki yükselişin ve para birimlerindeki değer kaybının bu ülkelerdeki şirketler kesimini zorlayacağını ve dolayısıyla bankaları da olumsuz etkileyeceğini dile getiren Bürümcekçi, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin son dönemde zayıf yönleri ağır basıyor görünse de her şeye rağmen kamu bütçesinin düşük açık veriyor olması ve kamu borçluluğunun düşük oranlarda olması en güçlü yönü olarak öne çıkmaktadır. Ancak reyting kuruluşları açısından ülkenin dış yükümlülüklerine bakıldığında, cari açık ile beraber her yıl yaklaşık 200 milyar dolarlık bir dış finansmanın döndürülüyor olması en büyük risk olarak dikkate alınacaktır. Bu bağlamda, Merkez Bankası döviz rezervlerinin yetersiz düzeyde olması da negatif bir faktör olarak öne çıkabilir." 


ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • realist30 Kasım 2016 14:45

    eğer tehditle, parmak sallamakla, nutuk atmakla... not yükseliyorsa bizim notumuzun en zirveye çıkarılması gerekir, sadece ülkelerin ekonomik durumlarını değil, seçim sistemi , dış politika gelişmeleri, demokrasinin işleyişi, siyasal partiler, iktidar, muhalefet ilişkileri, liderin durumu, siyasal gündemdeki riskler, Merkez Bankası'nın bağımsızlık derecesi ve benzerleri gibi gibi durumları göz önüne alırsa dibi boylarız.