Ana SayfaPiyasaUzmanlar Moody's için tahminde bulundu---

Uzmanlar Moody's için tahminde bulundu

4 / 5
Uzmanlar Moody's için tahminde bulundu
30 Kasım 2016 - 11:19 www.borsagundem.com

"Acele bir aksiyon alma olasılığı düşük"

Odeabank Ekonomik Araştırma ve Stratejik Planlama Müdürü Şakir Turan, Moody's'in cuma günü herhangi bir açıklama yapmadan geçebileceğini ifade etti.  

Son gözden geçirme ve not değişikliğinin ardından yurt içinde ve yurt dışında birçok önemli gelişme yaşanmış olsa da kurumun aceleyle bir aksiyon alma olasılığının çok düşük olduğunu belirten Turan, bununla birlikte kurumun, Türkiye açısından bazı pozitif noktaları öne çıkarabileceğini öngördüklerini söyledi.  

Turan, burada ilk olarak, TCMB'nin beklentilerin ötesinde şahin bir faiz artırımına gitmesinin, bankanın bağımsızlığının altını çizdiğine ve kredibilitesini artırdığına yönelik olumlu bir gönderme olabileceğini vurguladı.  

Ayrıca maliye politikası ve makro ihtiyati tedbirlerdeki gevşeme ile büyümenin toparlanabileceğine yönelik değerlendirmelere de yer verilebileceğini kaydeden Turan, dünya genelinde görülen faiz yükselişlerinin kalıcı hale gelip gelmediğini ve Fed'in buna ne tepki vereceğini görmek gerektiğinin altını çizdi. 

Turan, şöyle değerlendirmelerde bulundu: 

"Burada belirsizlik azaldığında, yükselen faizlerin kalıcı olmaya başlaması halinde, kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'nin kırılganlıklarına daha çok dikkati çekmeye başlayabilir. Bununla birlikte, belirsizlikler azaldıktan sonra eğer Türkiye, dayanıklılığını koruyabilir ve büyüme performansını yeniden yükseltebilirse, bu süreçte çok da olumlu bir noktaya taşınabilir. Diğer bir ifadeyle, küresel belirsizliklerin azaldığı bir dönemde Türkiye de kırılganlıklarını azaltmayı başarmış olursa kredi derecelendirme kuruluşları ve uluslararası yatırımcılar nezdinde yeniden artan bir ilgi bulabilir.  

Türkiye'nin yaşanan bunca şoka rağmen dayanıklılığını koruması aslında tek başına güçlü bir yan olarak görülmelidir. Bankacılık sektörünün sağlıklı yapısının ve yaşanan çalkantıya rağmen tahsili gecikmiş alacaklardaki artışın sınırlı kalmasının ülkemizin güçlü yanları arasında sayılabileceğini düşünüyoruz. Öte yandan, jeopolitik sorunlardan dolayı dış talep koşullarındaki kırılganlıkları halen Türkiye'nin zayıf noktaları arasında tutmak gerektiğini düşünüyoruz."

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • realist30 Kasım 2016 14:45

    eğer tehditle, parmak sallamakla, nutuk atmakla... not yükseliyorsa bizim notumuzun en zirveye çıkarılması gerekir, sadece ülkelerin ekonomik durumlarını değil, seçim sistemi , dış politika gelişmeleri, demokrasinin işleyişi, siyasal partiler, iktidar, muhalefet ilişkileri, liderin durumu, siyasal gündemdeki riskler, Merkez Bankası'nın bağımsızlık derecesi ve benzerleri gibi gibi durumları göz önüne alırsa dibi boylarız.