Ana SayfaPiyasaUzmanlar Moody's için tahminde bulundu---

Uzmanlar Moody's için tahminde bulundu

5 / 5
Uzmanlar Moody's için tahminde bulundu
30 Kasım 2016 - 11:19 www.borsagundem.com

"Moody's'in yeni karar açıklaması muhtemel gözükmüyor"

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı da Moody's'in yaklaşık iki ay önce yatırım yapılabilir kredi notunu indirirken, gerekçelerinin arasında ülkenin dış finansman ihtiyacı ile büyüme başta olmak üzere güçlü temel dengelerde görülen zayıflamayı ön plana çıkardığını anımsattı. 

Arada geçen dönemde, özellikle ABD seçimleri sonrasında yeni ekonomi politikaları yaklaşımının gelişen ülkeler üzerinde yarattığı baskının da ek bir risk unsuru haline geldiğini söyleyen Tokalı, uluslararası değerlendirme kurumlarının gelecek yıl büyüme oranına yönelik aşağı yönlü revizyonları ile AB üyelik görüşmelerinin görünümünde de belirsizlikler söz konusu olduğunu ifade etti. 

Tokalı, geçmiş dönem kararlarına bakıldığında birkaç ay gibi kısa sürede de görünüme yönelik yeni karar açıklamasının muhtemel gözükmediğine dikkati çekti.

Böyle bir kararın en son 2001 kriz yılında gerçekleştiğini aktaran Tokalı, "Ekonomi yönetiminin büyümeyi destekleyici önlemleri ve reform programını canlandırma konusundaki kararlılığını da göz önüne aldığımızda, bu hafta görünümde yeni bir aşağı yönlü revizyonun olasılığını düşük görüyoruz." dedi. 

DenizBank Özel ve Yatırım Grubu Yönetmeni Orkun Gödek ise Moody's'in yaşanan son gelişmelerin, yerel para değer kaybının ve büyümede artık resmi kurumlar tarafından da kabul edilen üçüncü çeyrek yavaşlamasının olası etkilerini kısa bir not halinde değerlendirmek isteyebileceğini ifade etti. 

Ülke kredi notuna dair ise güncelleme olması beklentisinde olmadıklarını dile getiren Gödek, "2017 yılının en azından ilk yarısı gözlenmek istenecektir. OVP'de belirtilen kamu harcama artışlarının gerek bütçeye, gerekse ekonomiye olası pozitif/negatif etkileri izlenecektir. Keza referandum süreci, sonucu, geleceğe dair beklentiler yine yılın ikinci yarısında değerlendirilmek istenebilir." diye konuştu. 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye kredi notu ve görünümü şöyle: 

Son Değerlendirme Tarihi              Görünüm                  Kredi Notu 

Moody's 23.Eyl.16                              Durağan                        Ba1

S&P 04.Kas.16                                    Durağan                          BB

Fitch 19.Ağu.16                                 Negatif                            BBB-

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • realist30 Kasım 2016 14:45

    eğer tehditle, parmak sallamakla, nutuk atmakla... not yükseliyorsa bizim notumuzun en zirveye çıkarılması gerekir, sadece ülkelerin ekonomik durumlarını değil, seçim sistemi , dış politika gelişmeleri, demokrasinin işleyişi, siyasal partiler, iktidar, muhalefet ilişkileri, liderin durumu, siyasal gündemdeki riskler, Merkez Bankası'nın bağımsızlık derecesi ve benzerleri gibi gibi durumları göz önüne alırsa dibi boylarız.