Ana SayfaPiyasaTranstürk Holding ve Altınyağ sorusu---

Transtürk Holding ve Altınyağ sorusu

2 / 2
Transtürk Holding ve Altınyağ sorusu
28 Temmuz 2017 - 09:17 www.borsagundem.com

SORU (2) - Alyağ’ın 0.78 fiyatla BIST’in 106 binlere gelmişken diplerde olması endişe verici midir sizce? 16 milyon dolarlık anlaşma yapması 2 senelik hissenin ikinci çeyrek bilançosunda kar gözükür mü?

Faruk Bulut

CEVAP - Borsada kazanmanın birden fazla yolu vardır. Ancak düşük riskle getiri potansiyelini artırmak açısından doğru olan mali yapısı güçlü firmaları tercih etmektir. Zarar eden ya da gelir ve kârlılığını düşüren firmalara ait hisselerin uzun vadede yönelimi aşağı doğrudur. Bu tür hisseleri takip edenler düşüş eğilimi içinde arada gerçekleşen yukarı ataklardan istifade ederek kazanç elde etmeye çalışırlar ki bu çıkışları tespit ederek kazanç elde etme olasılığı hayli zor ve gereksiz bir risktir. Oysaki büyüyen firmaların hisselerinin eğilimi yukarı yönlü olup bu tür hisselerde gelir oluşturma imkanı diğer olasılığa göre daha yüksektir. Altınyağ ile ilgili değerlendirmede bulunurken bu bakış açısını göz ardı etmemek zarar riskini de düşürecektir. 

Altınyağ son beş yılda gelirini sürekli artırmasına rağmen yıl sonunda zarardan kurtulamıyor. Firma son beş yılın dördünde zarar açıkladı. Son iki yılda da zarar artarak devam ediyor. Açıklanan 2017 üç aylık bilançosunda da zararın sürmesi ivmede değişikliğin olmaması halinde yıl sonunda da zarar açıklama ihtimalini artırıyor. Son bilançosuna göre birikmiş geçmiş yıl zararı 47,7 milyon TL. Aynı bilançoya göre özsermayesi, sermayesinin gerisine düşmüş durumda. Mali yapının yetersizliği hissenin nominal değerinin altında işlem görmesine yol açıyor. Mayıs 2000’den bu yana borsada bulunan hisse, gelinen aşamada halka arz fiyatının gerisinde. Geçen süre içinde arada yukarı atakları olsa da bu çıkışlar sınırlı kaldı ve 27 Temmuz 2017 günü kapanışını 81 kuruştan tamamladı. 6 Ocak 2017 günü yaşanan düşüşün ardından 63 kuruşa kadar inen hissenin geçen süre içinde yükseldiği gözlenmekte.  İki yıllık 16 milyon dolarlık anlaşma yapması ve fabrikada yapılan yeni yatırımlar ile kapasite kullanımının artması uzun vadede olumlu gelişmeler. 


ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)