Ana SayfaPiyasaTSKB GMYO ve temettü sorusu---

TSKB GMYO ve temettü sorusu

2 / 2
TSKB GMYO ve temettü sorusu
22 Ekim 2015 - 11:52 www.borsagundem.com

TEMETTÜ HİSSEYE İLGİYİ ARTIRIR
SORU (2) -  
Ben yeni başlayan biriyim. Firmaların kar payı ile ilgili bir şey soracağım. Yüzde 393 temettü veren bir firma ele alalım, diyelim ben bu firmanın 1000 TL değerinde hissesini aldım. Bir sene elimde tuttum. Benim param 393 bin TL olur yani. Bu doğru mu?
Rumuz: Temettü

CEVAP -
Borsaya gelen yeni yatırımcıların bildiği yanlışlardan birisi de temettüyle ilgilidir. Bir şirket nakit temettü ya da bedelsiz verdiğinde eldeki hissenin değeri aynı kalmaz. Gerçekleştirilen bedelsiz ya da temettüye göre hissenin baz fiyatında da düzeltmeye gidilir. Daha açık bir deyimle dağıtılan temettü oranında hissenin fiyatında azaltma yapılır. Bunun mantığı ise şudur: Bir hisse senedi temsil ettiği şirketin tüm aktif ve pasifiyle birlikte değerini yansıtır. Temettü ise şirketin varlığının bir kısmının azaltılarak ortaklara geçirilmesidir. Eğer şirketin değerinde bu şekilde bir çıkış oluyorsa hissenin değerinin de ayarlanması ve dengenin korunması gerekir. Aksi taktirde hissenin fiyatı şirketin gerçek değerini temsil etmeyecektir. Dengenin korunması karşılıklı fiyat ayarlaması ile sağlanır.
Söz konusu dengenin korunması sermaye artırımı ya da temettü durumunda hissenin aynı fiyatta tutulmasına manidir. . Hal böyle olunca da yukarıdaki sorusunun cevabı da okurumuzun düşündüğü gibi olmaz.
Okurumuzun verdiği örnekten yola çıkarak bir firmanın baz fiyatının 10 TL olduğunu ve yüzde 393 oranında nakit temettü vereceğini düşünelim. Yatırımcının daha önceden 10 TL’den 1000 TL tutarında 100 adet hisse aldığını kabul edelim. O takdirde nakit temettü verilmesi durumunda bu yatırımcının elinde 100 adet hissesi bulunurken 393 TL nakit kâr payı alacaktır. Ancak ayarlama sonrasında elindeki hissenin baz fiyatı 6,07 TL’ye indirilecektir. Elindeki hisse adeti ile baz fiyat çarpıldığında ve üzerine aldığı nakit temettü ilave edildiğinde sahip olduğu ilk portföy değerini bulacaktır

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ÖZ-ÖZ22 Ekim 2015 14:14

    Ayrıca bazı borsa uygulamalarında, örneğin THY hissesini belli bir miktar ve süre elinizde bulundurduğunuzda, o havayolu uçuşlarında şirketin yatırımcısı sıfatıyla belli indirim ve promosyonlarla ayrıcalıklı oluyorsunuz. Sözde bizde de bu uygulamalar başlatılacaktı.

  • ÖZ-ÖZ22 Ekim 2015 14:11

    Bu bizim borsamızdaki uygulama. Bazı ülke borsalarında temettü sonrası fiyat AOF'a indirilmeksizin devam edildiğini okumuştum.

  • ANKARA22 Ekim 2015 12:03

    turk patronlar.hep banacı yatırımcı hakkı denen bir şey yok. kanun yok adalet yok.hukuk yok kervansarayda selim sayılgan bunları hepsiyle dalga geçiyor .NE OLACAK YATIRIMCININ HALİ. EY SPK