Ana SayfaPiyasaTümosan ve Hürriyet sorusu---

Tümosan ve Hürriyet sorusu

1 / 2
Tümosan ve Hürriyet sorusu
29 Haziran 2018 - 09:16 www.borsagundem.com

ZARAR HİSSE ÜZERİNDE BASKI SEBEBİ

SORU- Tümosan ile ilgili bilgi verebilir misiniz? Düşüşü ne zamana kadar sürecek? 

Serhat Aydın 

CEVAP-Bir hissede uzun vadede istikrarlı bir çıkış gözlemleyebilmek için firmanın gelir ve kârlılığını artırdığını görebilmek önemlidir. Eğer şirketin gelir ve kârında düşüş yaşanıyorsa ya da zarar ediyorsa hissenin fiyatında da düşük bir performans gündeme gelecektir. Böylesi bir durumda hissede çıkış ihtimalinden ziyade düşüş olasılığı ağırlık kazanacaktır. Söz konusu durum Tümosan için de geçerlidir. Geçtiğimiz yıl zarar eden firma 2018’in ilk çeyreğinde de zarar üretmeye devam etti. Açıklanan bilançosunda bir önceki yılın aynı dönemine göre azalsa da zararın sürmesi sorunun devam ettiği anlamına geliyor. Zararın azalmasında faaliyet gideri kalemindeki düşüşün etkisi görülüyor. Bununla birlikte aynı ivmenin devam etmesi halinde şirketin yıl sonunda da zarar etmesi ihtimal dahilinde bulunuyor. Zarar sürdüğü sürece hisseye uzun vadede gösterilen ilgi düşmekte. Bu durum hissenin fiyatına olumsuz yönde yansırken gerilemesine yol açıyor. Fiyat seyri takip edildiğinde de bu durumu görebilmekteyiz. Tümosan 31 Ocak 2018 günü en yüksek 10,48 TL’yi görürken gelen satışlarla birlikte geriledi ve 19 Haziran 2018 günü en düşük 4,38 TL’ye kadar indi. Ayın ikinci yarısında yukarı yönlü bir çıkış görülse de bu çıkışın piyasadaki genel yükselişle alakalı olduğunu göz ardı etmemeli. Uzun vadeli çıkış için şirketin istikrarlı bir kârlılık yapısına kavuşabilmesi şart. Tüm bunlardan ayrı olarak şirketin Savunma Bakanlığı’na Güç Grubu Geliştirilmesi Projesi ile ilgili verdiği teklifin uygun bulunmadığı geçtiğimiz mayıs ayında kamuyla paylaşıldı. Açıklamada Savunma Sanayii İcra Komitesi’nin Tümosan’ın teklifini ikinci sıraya aldığı ve bir diğer teklif sahibi ile görüşmelere geçtiğini belirtti. Bu açıklama ile firmanın projeye dahil olma ihtimali azalmış oldu. Şirketin gelir ve kârlılığını artırabilmesi için farklı kaynaklardan gelir yaratabilmesi gerekiyor.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kaan YILMAZ29 Haziran 2018 12:17

    Ek olarak şunu da söylemek zorundayım; asıl soru SPK'nın TEBLİĞİ çok açık ve net, bu çağrının muafiyetle neticelenmesi hukuken mümkün değil. Aynı anda, USD üzerinden satılan iki şirketten birisi için çağrı yapılıyor, diğeri için muafiyet isteniyor bunu neden yorumlamıyorsunuz. Bir diğer şık da HURGZ'in sahibi belli, artık reklam sıkıntısı çekmeyeceği de aşikar. Kasada bu kadar nakit varken ve borçluluk ortadan kalkmışsa hangi zarardan bahsediyorsunuz? Lütfen satış anlaşmasını, Glokal'i, zararın asıl kaynağı TME'nin satışa çıkarılmasını biraz araştırınız sonra yorum yapınız.

  • Kaan Yılmaz29 Haziran 2018 12:17

    Analizciniz sanırım HURGZ satış anlaşmasını okumadığı gibi HURGZ'in zarar etmesine yola açan, 2007'de 336 Milyon USD'ye çağrı ile peşin satın alınan ve finansman yükünün kaynağı Hurriyet Invest TME'den haberi yok. 2007'den beri bu yüzden sadece 1 kere o da 2012'de kar açıklamış, bilançoda 264 milyon TL geçmiş yıllar zararı oluşmasına yol açmıştır. SONUÇTA HÜRRİYET SATILIRKEN bilançoda 164 MİLYON TİCARİ ALACAĞA KARŞILIK216 MİLYON TL KISA VADELİ, 79 MİLYON TL UZUN VADELİ OLMAK ÜZERE 381 MİLYON TL KISA-UZUN VADELİ TOPLAM BORCU BULUNMAKTAYDI. Yapılan satış anlaşmasıyla tüm borçlar ödenerek sıfırlanmış olarak 16 Mayısta HURGZ teslim edilmiştir. Yani artık zarara yol açan en önemli faktör ortadan kalktığı gibi, İştirak GLOKAL 70 milyon USD'ye satılmış, 330 milyon TL'ye yakın bir para kasaya girmiş, 229 Milyon TL iştirak satış karı oluşmuştur. Yani analizciniz Hurriyet'in borçlarının ödendiğini ve Glokal satış karını bilseydi böyle bir yorum yapmazdı.