Ana SayfaPiyasaTümosan ve Hürriyet sorusu---

Tümosan ve Hürriyet sorusu

2 / 2
Tümosan ve Hürriyet sorusu
29 Haziran 2018 - 09:16 www.borsagundem.com

YENİ ORTAK ZORUNLU ÇAĞRI İSTEMİYOR

SORU- Hürriyet kısa ve orta vadede ne olur? Bu konu hakkında düşünceleriniz nelerdir? 

Ümit Polat 

CEVAP -Borsadaki her hisse senedi piyasadaki genel dalgalanmalara ya da gelişme ve haberlere bağlı olarak iniş ve çıkışlar sergileyebilir. Bununla birlikte uzun vadede çıkış için daha güçlü gerekçelere ihtiyaç vardır. Bu da firmanın kâr etmesi ve bu kârını istikrarlı şekilde yükseltebilmesidir. Aksi taktirde zaman zaman çıkışlar yaşansa da düzenli bir yükseliş için gerekli olan şartların mevcut olmadığından bahsetmek gerekecektir. Bu anlamıyla mali yapının yakından izlenmesinde yarar var. Hürriyet gazetesini takip ederken bu bakış açısını göz ardı etmemeli. Şirketin mali yapısı incelendiğinde ise uzun vadede sorunlu bir durumun yaşandığı görülecektir. Sürekli zarar eden yapı son açıklanan 2018 ilk çeyrek bilançosunda da değişmedi. Firma azaltmakla birlikte zararını sürdürdü. Son bilançosuna göre birikmiş geçmiş yıl zarar toplamı 671,3 milyon TL seviyesine ulaştı. Özsermaye her ne kadar eksiye geçmemiş olsa da sermayesinin altına gerilemiş durumda. Tüm bu sıkıntı hissenin fiyatının baskı altına kalmasına yol açarken uzun vadede düşük kalmasına neden oldu. Hissede zaman zaman gözlenen yukarı ataklar ise sınırlı kalmakta ve tekrar gerilemekte. Geçmiş fiyat seyri takip edildiğinde de bu durumu net bir şekilde görmek mümkün. Hisse, Şubat 2016’da düzeltilmiş verilerle en yüksek 4,71 TL’yi görürken 28 Haziran 2018 günü kapanışını 1,32 TL’den tamamladı. Geçen 12 yılı aşkın süre zarfında düşüş çıkışa dönmediği gibi enflasyonun parayı aşındırma yanı da göz önüne alındığında uzun vadede yatırımcının zararını daha da arttırmakta. 

Tüm bunlardan ayrı olarak geçtiğimiz nisan ayında Demirören Medya Yatırımları Ticaret A.Ş. şirketin sermayesinin yüzde 77,67’sini satın aldı. Nisan ayında yapılan açıklamada Hürriyet gazetesinin de dahil olduğu Doğan Grubunun basın alanında faaliyet yürüten tüm firmaları 893 milyon dolara satıldı. Bu arada Hürriyet’in yeni ana ortağı diğer ortaklara zorunlu çağrı yükümlülüğünden muaf tutulması için SPK’ya başvuruda bulundu. Muafiyet için gerekçe kamuyla paylaşılmadı. SPK ise henüz konu hakkında kararını vermedi. Gelinen aşamada yeni ortağın firmayı kâra geçirip geçiremeyeceği yatırımcının merak ettiği en önemli konu. Bunu ise ilerleyen süreçte görebileceğiz.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kaan YILMAZ29 Haziran 2018 12:17

    Ek olarak şunu da söylemek zorundayım; asıl soru SPK'nın TEBLİĞİ çok açık ve net, bu çağrının muafiyetle neticelenmesi hukuken mümkün değil. Aynı anda, USD üzerinden satılan iki şirketten birisi için çağrı yapılıyor, diğeri için muafiyet isteniyor bunu neden yorumlamıyorsunuz. Bir diğer şık da HURGZ'in sahibi belli, artık reklam sıkıntısı çekmeyeceği de aşikar. Kasada bu kadar nakit varken ve borçluluk ortadan kalkmışsa hangi zarardan bahsediyorsunuz? Lütfen satış anlaşmasını, Glokal'i, zararın asıl kaynağı TME'nin satışa çıkarılmasını biraz araştırınız sonra yorum yapınız.

  • Kaan Yılmaz29 Haziran 2018 12:17

    Analizciniz sanırım HURGZ satış anlaşmasını okumadığı gibi HURGZ'in zarar etmesine yola açan, 2007'de 336 Milyon USD'ye çağrı ile peşin satın alınan ve finansman yükünün kaynağı Hurriyet Invest TME'den haberi yok. 2007'den beri bu yüzden sadece 1 kere o da 2012'de kar açıklamış, bilançoda 264 milyon TL geçmiş yıllar zararı oluşmasına yol açmıştır. SONUÇTA HÜRRİYET SATILIRKEN bilançoda 164 MİLYON TİCARİ ALACAĞA KARŞILIK216 MİLYON TL KISA VADELİ, 79 MİLYON TL UZUN VADELİ OLMAK ÜZERE 381 MİLYON TL KISA-UZUN VADELİ TOPLAM BORCU BULUNMAKTAYDI. Yapılan satış anlaşmasıyla tüm borçlar ödenerek sıfırlanmış olarak 16 Mayısta HURGZ teslim edilmiştir. Yani artık zarara yol açan en önemli faktör ortadan kalktığı gibi, İştirak GLOKAL 70 milyon USD'ye satılmış, 330 milyon TL'ye yakın bir para kasaya girmiş, 229 Milyon TL iştirak satış karı oluşmuştur. Yani analizciniz Hurriyet'in borçlarının ödendiğini ve Glokal satış karını bilseydi böyle bir yorum yapmazdı.