Ana SayfaPiyasaTüpraş ve Doğuş Otomotiv sorusu---

Tüpraş ve Doğuş Otomotiv sorusu

1 / 2
Tüpraş ve Doğuş Otomotiv sorusu
05 Haziran 2017 - 08:14 www.borsagundem.com

SERMAYEYİ ARTIRMIYOR TEMETTÜ VERİYOR

SORU- 2007 yılında 46 adet 144,00 lot Tüpraş kuponlarımı bankaya yatırdım. Şirket her yıl düzenli olarak temettü ödemesi yaptı. Fakat rüçhan hakkı kupon nolarım 13, 14 olarak görünmekte. Adedim de 1 kez 2 pay artış oldu. Sonrasında bir artış söz konusu değil. Atladığım ya da gözden kaçırdığım bir durum mu söz konusudur? Yoksa Tüpraş’ın bedelsiz sermaye artırımına girmemesinden mi kaynaklanmakta. Rüçhan hakkı kupon no 13, 14 ne anlama gelmekte? Yardım rica edeceğim, teşekkürler. 

Sadiye Altun 

CEVAP- Rüçhan hakkı bir şirketlerin bedelli sermaye artırımına gitmesi halinde gündeme gelir. Böylesi bir durumda bedelli sermaye artırımına katılmak isteyen hissedarlar ilan edilen süre içinde rüçhan haklarını kullanabilirler. Tüpraş’ın geçmiş yıl sermaye artırımlarına bakıldığında ise son olarak 1998 yılında bedelli sermaye artırımına gittiği görülüyor. Öte yandan son gerçekleşen bedelsiz sermaye artırımı ise 2001 yılında. Firmanın 2001 yılından sonra ne bedelli ne de bedelsiz sermaye artırımı söz konusu. Bu itibarla 2007 yılından bu yana elinde hisse senedi bulunan bir ortağın sermaye artırımından kaynaklı olarak hisse adedinde artış olması gündeme gelmeyecektir. 

Şirketle ilgili kamuya yapılan en son açıklama ise işçi sendikası ile yapılan anlaşmayla ilgili. Açıklamada Petrol İş Sendikası ile gerçekleştirilen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin mutabakatla sonuçlandığı belirtildi. 

Mali yapısı incelendiğinde ise şirketin 1990 yılından bu yana her yıl düzenli olarak nakit temettü ödemesinde bulunduğu gözleniyor. Bu da elinde Tüpraş hissesi bulunan yatırımcılarının 2001 yılından sonra pay adedinde herhangi bir artış yaşanmasa da düzenli şekilde her yıl nakit kar payı aldığı anlamına gelmekte. Şirket son olarak 4 Nisan 2017 günü brüt yüzde 621,80 oranında nakit temettü ödemesinde bulundu. Gerçekleştirilen düzenli temettü ödemesi hissenin fiyatını destekleyen önemli bir unsur. Yabancıların da yıl başından bu yana paylarında artış görülüyor. Hisseye olan ilgi fiyatı desteklerken zirve seviyelerine çıkmasına imkan tanıyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)