Ana SayfaPiyasaTurkcell ve Net Holding sorusu---

Turkcell ve Net Holding sorusu

2 / 2
Turkcell ve Net Holding sorusu
25 Ocak 2018 - 08:29 www.borsagundem.com

BAĞLI İŞTİRAKLERİ BÜNYESİNE KATACAK

SORU (2) - Net Holding’in fiyat kazanç oranı neden bu kadar aşırı yüksek? Bu ne anlama geliyor? Teşekkür ederim 

Mehmet Tarık Kördeve

CEVAP - Mart 2015’te düzeltilmiş verilerle en yüksek 4,43 TL’ye kadar yükselen Net Holding, sonrasında sürekli düşen bir eğilim sergiledi. Hisse, dalgalar halinde gerilemekte bir süre sonra tepki çıkışı verse de bu sınırlı kalmakta ve ardından gelen satışlarla birlikte tekrar yönünü aşağıya çevirmekte. 24 Ocak 2018 günü ise kapanışını 2,50 TL’den gerçekleştiren hisse, teknik olarak alçalan kanalın direnç bölgesine yakın bulunuyor. Bu seviyelerden daha da yukarı çıkabilmesi için alıcıların hisseye ilgisinin artması gerekiyor. Geçtiğimiz yıl zarar eden Net Holding’in son açıkladığı 2017 dokuz aylık bilançosuna göre kâra geçti. Aynı ivmenin korunması halinde yıl sonunda da kârdaki artışın devam edeceğini söylemek yanlış olmayacaktır. Bununla birlikte mevcut kârlılık seyrine göre göstergeler hayli zayıf kalıyor. 

  Biz fiyat kazanç oranın hesaplarken daha dengeli olması açısından son dört çeyrek bilançosunu göz önünde bulunduruyoruz. Bu verilerle bakıldığında son dört çeyrek bilançosuna göre şirket zararda ve hissenin fiyat kazanç oranının hesaplanması da mümkün olamamakta. Öte yandan yine bizim kullandığımız verilere göre son beş yıl içinde en yüksek f/k oranı olarak 65’e kadar çıktığı bu süre zarfındaki ortalamasının da 14,69 olduğu görülüyor.  

Şirketle ilgili son zamanlardaki en önemli gelişme ise iştiraklerini bünyesine alacağına dair aldığı kararı söyleyebiliriz. Firma bağlı iştiraklerini kendi bünyesinde toplayarak daha karlı ve verimli bir yapıya kavuşmak istiyor. 25 Aralık 2017 günü yaptığı açıklamada sermayesine yüzde 100 sahip olduğu on adet bağlı iştirakini tüm aktif ve pasifleriyle birlikte devir almak suretiyle bünyesinde birleştireceğini duyurdu. SPK’nın onayının ardından birleşme prosedürü tamamlanacak. Tüm bunlardan ayrı olarak şirketin mevcut haliyle kârını düzenli olarak artıracağına dair henüz güçlü işaretin gelmemesini sorun olarak görmek gerektiğini hatırlatmak isteriz.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İbrahim Fileci25 Ocak 2018 08:48

    Net Holding 4ç en güçlü finansal sonuçların geldiği dönem. Güçlü sonuç beklentisi fiyatlanıyor olabilir. Ayrıca şirketin karı amortisman ve nakit dışı kur giderlerinden dolayı düşük gözüküyor. Şirketin nakit akışını daha iyi gösteren FD/FAVÖK bazında 5 civarında çarpanla işlem gördüğü ve bu rakamın benzerlerine kıyasla hala %50 iskontoya tekabül ettiğini belirtmeniz gerekir.