Ana SayfaPiyasaBİST dolar bazında ucuz ama..---

BİST dolar bazında ucuz ama..

3 / 4
BİST dolar bazında ucuz ama..
02 Ocak 2017 - 10:07 www.borsagundem.com

KÜRESEL KRİZDEN BU YANA BIST VE DOLAR

Borsa İstanbul Mayıs 2013'te gördüğü tarihi zirveden bu yana geniş ancak yatay bir bantta dalgalanmakta. Öyle ki, endeks, son üç yıldır 77 bin seviyesindeki orta noktadan maksimum 16 bin puan yukarı/aşağı sapma gösteren bir seyir içinde. Nitekim, 2016'yı da bu orta noktaya yakın bir seviyeden tamamlıyoruz. Bu yazının hazırlandığı 30 Aralık Cuma günü 13:00 itibariyle BIST-100 endeksi 77.871.09 seviyesindeydi.

Endekste gözlenen geniş yatay seyre karşın, aynı dönemde dolar/TL tarafında oldukça istikrarlı bir yükseliş trendi göze çarpmakta. Kur tarafında önceki dönemlerde TCMB ile siyasi kanat arasında yaşanan bazı gelişmeler de zaman zaman yukarı yönlü etkilere yol açmıştı. Aşağıdaki aylık bazlı dolar/TL grafiğinden de görüleceği gibi özellikle Kasım 2016 itibariyle oldukça sert bir yükseliş görülmekte. Bu durumun da en önemli nedeni seçim süreci boyunca radikal vaatlerde bulunan Trump'ın ABD Başkanı seçilmesiyle birlikte ABD'deki ekonomik büyüme ve enflasyonun önemli bir sıçrama göstereceği ve FED'in de bu nedenle faizleri beklenenden daha hızlı artırabileceğine yönelik endişeler olarak görülebilir.

DOLAR BAZLI BIST-100 ENDEKSİ

Dolar bazlı endeks değeri, BIST-100 endeks değerinin dolar/TL'ye bölünmesiyle hesaplanıyor. 2008 Krizi sonrasında dolar bazlı endeks en düşük 1.20 cent seviyesini test etmiş ve Mayıs 2013'te 5.09 cent'e kadar yükselmişti. Bu seviyeden sonra düşüş trendinde seyreden dolar bazlı endeks değeri Aralık 2016'da 2.04 cent ile Temmuz 2009'dan bu yana görülen en düşük seviyeyi test etti. Önceki grafiklerde görüldüğü üzere BIST-100 endeksindeki yatay banttaki seyre karşın kur tarafında gözlenen yükseliş trendi dolar bazlı endekste aşağıda görüldüğü üzere aşağı yönlü bir trendin görülmesine yol açtı.

DOLAR BAZLI FİYATLAR DİPTE Mİ?

2008'de yaşanan krizde görülen aşırı panik fiyatlamalarla görülen diplerin ardından 2009 ve sonrasındaki dönemi baz aldığımızda birçok hisse son yedi yıl içindeki dolar bazlı dip seviyelerini bu yılın içinde gördü. Aşağıdaki tabloda dolar bazında görülen dip ve zirve seviyeler görülmekte.

"Son bir yılda görülen dip, yedi yıllık dönemdeki dipten ne kadar uzak?" sorusunun cevabı "0" ise bu şirket son yedi yıl içindeki dolar bazlı dibini aslında son bir yıl içinde görmüş demektir. Diğer durumlar, geride kalan yedi yıl içinde dolar bazında son bir yılda görülen diplerden daha düşük rakamların görülmüş olduğunu gösterir. Bu hisselerin son yedi yıldaki ve son bir yıldaki dibine olan uzaklık aynı oranda olmakta ve gördüğü dip seviyeye göre son bir yıl içinde yaptığı tepkiyi göstermektedir.

Tablo oluşturulurken öncelikle BIST-100 şirketlerinden son yedi yıllık dönemde dolar bazlı dibini ya da bu dibe çok yakın seviyeleri son bir yıl içinde gören hisseler seçildi. Bu şirketlerden dolar bazında gördüğü dibe göre yüzde 20'den daha fazla prim yapmış hisseler ayıklandı. Tabloda, şirketlerin son bir ve son yedi yılık dönemde dolar bazında gördüğü zirvelere göre iskontosu da yer almakta.


ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bist 100 cü02 Ocak 2017 10:32

    borsadan bi halt olmaz..bankalar 2017 ye kötü başladı..sanayi zaten erimede..şirketi batıran yöneticiler kendi şahsi servetlerini anormal artırıyor..bizce bu şahsi servetlere el konulmalı*