Ana SayfaPiyasaF/K ve PD/DD'ye göre ucuz kalan hisseler---

F/K ve PD/DD'ye göre ucuz kalan hisseler

3 / 5
F/K ve PD/DD'ye göre ucuz kalan hisseler
25 Eylül 2017 - 12:05 www.borsagundem.com

RASYOLARIN ANLAMI

Piyasalarda gelişmeler böyleyken, Ekonomist olarak yatırım kararlarında önem arz eden Fiyat/Kazanç (F/K) ve Piyasa Değeri/Defter Değeri (PD/DD) rasyolarını mercek altına aldık. Borsanın sektör ve hisse bazlı olarak F/K ve PD/DD rasyolarında en ucuz kalan hisselerini araştırdık. 15 sektörü inceledik ve her sektörün son 12 aylık sürede F/K ve PD/DD oram rasyolarına göre düşük değerlemede işlem gören hisselerini tespit ettik. Piyasa değeri 100 milyon TL’nin altındaki şirketleri liste dışında bıraktık. Sonuçta 15 sektörden 43 hisseye haberimizde yer verdik.

Bu noktada F/K ve PD/DD kavramlarını açıklamak gerekiyor. F/K oranı, hisse fiyatının hisse başına düşen kâra bölünmesiyle bulunuyor. Bu oran, şirketin elde edeceği 1 TL kâr için yatırımcıların yapacağı ödeme rakamını gösteriyor. Bu oranın yükselmesi hisse fiyatlarının pahalı, düşmesi ucuz olduğuna işaret ediyor. Uzmanlar, F/K oranının emsallerine göre düşük olmasının, o hissenin alıma uygun olduğunu gösterdiği bilgisini veriyor.

Hissenin piyasa değerinin öz sermayeye bölünmesiyle hesaplanan PD/ DD oranına bakılarak ise bu hissenin iskontolu ya da primli işlem gördüğü sonucuna ulaşılıyor. PD/DD’nin 1’den küçük olması hissenin özvarlıklarının altında, 1’e eşit olması özvarlıklarına eşit, l’den büyük olması özvarlıklarının üzerinde değere satıldığını gösteriyor. Uzmanlar, bu oranın hissenin yer aldığı sektör ortalamasının altında kalmasını hisse için ‘olumlu’ olarak yorumluyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)