Ana SayfaPiyasaÜzeyir Doğan’dan 12 hisse önerisi---

Üzeyir Doğan’dan 12 hisse önerisi

2 / 7
Üzeyir Doğan’dan 12 hisse önerisi
06 Ekim 2015 - 16:07 www.borsagundem.com

HEPSİ BİZİM PİYASAYA OLUMLU YANSIDI

Borsagundem.com: Dünya piyasaları dün yükseldi.  Bugün buna karşılık Borsa İstanbul yataya yakın düşüşte. Bunu nasıl yorumluyorsunuz?

Üzeyir Doğan: Aslında bu bizim piyasamıza özgü bir şey değil. Bütün dünyada volatilite aşırı fazla. Örneğin Çin’in bir gün yüzde 5 düştüğünü, ertesi gün yüzde 5 çıktığını görüyoruz. Ya da altının yüzde 3 yükseldiğini, ertesi gün yüzde 3 düştüğünü görüyoruz. Dünkü hareket te aslında geçtiğimiz Cuma gününün yansımasıydı. Cuma günü Amerika’da Tarım Dışı İstihdam verisi açıklandı ve veri oldukça kötüydü. Önceki ayın verisi kötüydü ama iyiye revize edilmesi beklenirken daha kötüye revize edildi. Tüm bunlar FED’in faiz artırımını öteleyeceği beklentisi oluşturdu.

Aslında bu beklenti o kadar çabuk oluşuyor ve unutuluyor ki artık. Biz de ‘bugün oluştu, yarın unutuldu diyeceğiz. Aslında dün o beklenti tüm dünyada satın alındı ve Türkiye’de de bunun yansımalarını gördük. Artı siyasi riski düşürdüğü için muhalefet partilerinden gelen koalisyona açık olabilecekleri yönündeki açıklamalar da etkili. Bunların hepsi bizim piyasamıza olumlu yansıdı ve özellikle düşük çarpanları olan bankalarda hızlı bir alım süreci gördük. Ama bu demek değil ki bir trend dönüşü oldu. Bu sert hareketin devamı gelecek. Biliyorsunuz elimizde de bazı realite ve gerçekler var. Bu noktada yurt dışı bu hareketi devam ettirmeden, bizimkini çok devam ettirmemiz mümkün değil. İçeride artı seçim riski var. Piyasada buna istinaden bu tedirginliğini yaşıyor.  Bunların hepsini göz önünde bulundurduğumuzda da biraz yurtdışına paralel bekleme sürecini görüyor.

Benim beklentime gelince bu volatiliteli önümüzdeki dönemde tekrar göreceğiz. Şu anda avantajlarımızdan bir tanesi Çin’in kapalı olması. Çin haftaya tekrar sahnede olacak ve oradaki verilerin tekrar açıklanmaya başlaması önemli olacak. Ve özellikle FED’den Yellen’in tekrar çıkıp konuşması piyasayı tekrar farklı dinamiklere götürebilir diye düşünüyorum. 

YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)