Ana SayfaPiyasaUzmanlar enflasyon rakamlarını yorumladı---

Uzmanlar enflasyon rakamlarını yorumladı

2 / 6
Uzmanlar enflasyon rakamlarını yorumladı
03 Eylül 2013 - 12:01 www.borsagundem.com

T-BANK tarafından hazırlanan Analiz Raporu:
"Ağustos ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) %0.10 gerilerken, üretici fiyat endeksi (ÜFE) %0.04 arttı. Böylece yıllık enflasyon TÜFE’de %8.17’ye gerilerken  ÜFE’de %6.38 olarak gerçekleşti. Tüketici enflasyonundaki aylık düşüş beklentiler çerçevesinde gerçekleşti. Tüketici enflasyonundaki gerilemede, giyim ve gıda fiyatlarında kaydedilen azalma etkili oldu. Öte yandan, enerjide ve döviz kurundaki artışların etkisi ve eğitim sezonu hazırlıkları diğer grupların fiyat artışlarında rol oynadı.
Bu çerçevede, fiyatları en çok artan grup %1.24 ile çeşitli mal ve hizmetler oldu. Bu gruptaki fiyat artışının enflasyona katkısı 0.05 puan oldu. Tüketici fiyat endeksi kapsamında aylık bazda fiyatı en çok artan ikinci grup sezon hazırlıklarının başladığı eğitim sektörü oldu ve bu grupta fiyatlar %1.19 artış gösterdi. Bu grubun enflasyona katkısı 0.02 puan oldu. Lokanta ve oteller grubunda fiyat artışı %0.76 olarak gerçekleşti ve enflasyona katkı 0.04 puan düzeyinde oldu.
Ulaştırma grubunda fiyatlar petroldeki fiyat artışlarının etkisiyle %0.70 artış gösterdi ve bu artışın enflasyona katkısı 0.12 puan düzeyinde oldu. Diğer ürün gruplarında ise artış oranı daha sınırlıydı. Diğer taraftan, giyim ve ayakkabı grubunda sezon indirimleri nedeniyle %3.62’lik bir gerileme oldu ve bu enflasyonda 0.24 puanlık bir düşüş sağladı. Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda ise %0.77’lik bir düşüş gerçekleşti ve bunun enflasyona düşürücü etkisi 0.18 puan düzeyinde oldu. Ayrıca, haberleşme ve ev eşyası sektörlerinin fiyatlarında da düşüş oldu. Yıllık bazda değerlendirildiğinde fiyatları en çok artan ürün grupları ise %16.01 ile tütün ve alkollü içecekler, %10.25 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve %9.13 ile lokanta ve oteller oldu.
Çekirdek enflasyon göstergeleri ise aylık bazda bir önceki aya göre gerilerken, yıllık bazda artış gösterdi. Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içecekler, tütün ürünleri ve altın kalemlerinin hariç tutulduğu "H" çekirdek enflasyon endeksi Ağustos ayında %0.14 artarken  enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içecekler, tütün ürünleri ve altın hariç "I" endeksi %0.02 düştü. H endeksinde yıllık artış hızı %6.79 olurken, I endeksinde ise %6.37 oldu.
ÜFE ise Ağustos ayında %0.04 arttı. Tarım fiyatları yaz mevsimi dolayısıyla %4.35 gerilerken, sanayi sektörü fiyatları %0.94 arttı.
İmalat sanayiinde ise fiyatlar %1.27 yükseldi. Öte yandan, madencilik sektörü fiyatları %2.03 artarken  elektrik, gaz ve su fiyatları %2.82 düştü. Yıllık bazda ise tarım fiyatları %0.48  sanayi fiyatları %7.59 yükseldi.
Sonuçta, Ağustos ayı enflasyon verileri beklentiler düzeyinde geldi. Bunda gıda fiyatlarındaki gerileme ve giyim ve ayakkabı fiyatlarındaki mevsimsel düşüş rol oynadı. Ancak petrol ve enerji fiyatlarındaki yükselme ve döviz kurundaki yeni artış eğilimi de yavaş yavaş fiyatları etkilemeye başladı. Ayrıca eğitim fiyatları da sezonun başlayacak olmasıyla hareketlendi. Bu etkilerin Eylül ayında daha da artması beklenebilir. Ayrıca döviz kurundaki yükselmenin Merkez Bankası tarafından durdurulamadığı ve Eylül ayında kalıcı olabileceği anlaşılmakta  bunun da sonbaharda fiyatlara etki etmesi beklenmekte. Bunun yanısıra, gıda fiyatlarındaki gerilemenin de önümüzdeki aylarda azalacağı, hatta fiyatlarda artış olacağı tahmin edilebilir. Enerjide ise kamu kaynaklı fiyat artışları orta vadede gündeme gelecektir. Bu çerçevede Eylül ayından itibaren tüketici fiyatlarının artış eğilimine girmesini beklemekte ve yılsonu enflasyonunun da %8’in üstünde gerçekleşmesi yönündeki beklentimizi korumaktayız."

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)