Ana SayfaPiyasaUzmanlar Merkez'in faiz kararını yorumladı---

Uzmanlar Merkez'in faiz kararını yorumladı

1 / 4
Uzmanlar Merkez'in faiz kararını yorumladı
22 Nisan 2015 - 14:40 www.borsagundem.com

"TCMB Para Politikası Kurulu Kararı

TCMB Para Politikası Kurulu faiz oranlarında, beklendiği gibi, değişiklik yapmadı: Haftalık repo faizini %7,50'de, faiz koridoru üst sınırını %10,75'te, alt sınırını da %7,25'te bıraktı. İlgili 
açıklamadaki tek değişiklik, TL zorunlu karşılıklara ödenen faizin arttırılacağının ve döviz depo piyasası faizlerinin indirileceğinin ifade edilmesi oldu. Kararın ardından USD/TRY 2,6820 seviyesinden 2,7070'lere yükseldi ve olumsuz ayrıştı.
-Karar ardından yapılan duyurularda, TL zorunlu karşılıklara ödenen faizler 50bp arttırılırken, bankaların TCMB'den alabilecekleri bir hafta vadeli döviz depo faiz oranları USD için %4,5'ten 4'e, EUR için %2,5'ten 2'ye indirildi.
*20 Mayıs'taki toplantıda da faiz oranlarının sabit tutulması olasılığı daha güçlü görünüyor: 
-TL'nin değer kaybı ve enflasyon beklentilerindeki kötüleşme sürüyor. Döviz Sepeti karşısındaki seyre yıl başından bu yana bakıldığında TL en çok değer kaybeden para birimlerinden biri, yani olumsuz ayrışıyor  TCMB Beklenti Anketi'nde 12 ve 24 aylık beklentiler son ankette 0,1'er puan artarak %6,9 ve %6,6 oldu. Faiz oranlarının arttırılmasına işaret ettiği değerlendirilebilecek bu seyre karşı kısa vadede tepki verilmesi olasılığı zayıf görünüyor.
-Tüketici enflasyonunun nisanda %1,3 düzeyinde gerçekleşmesini bekliyoruz ki bu durumda yıllık enflasyon %7,6'da kalır. Geçen ay da belirttiğimiz gibi, TL'nin değer kaybı ile gıda fiyatlarının seyri dolayısıyla enflasyon daha yüksek seyrettiğinden yılın ilk yarısında beklenen dezenflasyon gözlenmiyor. 
*Çekirdek enflasyon: Yine geçen ay ifade ettiğimiz gibi, bu yılki gerilemenin 2 puanın hafif üzerinde olmasını bekliyoruz ki bunun ağırlıklı kısmı gerçekleşmiş durumda. 
-TCMB "getiri eğrisini yataya yakın" tutacağı vurgusunu devam ettiriyor. Getiri eğrisinin ters eğimli durumu sürüyor ve halihazırdaki seviyesi de son aylardaki zirvede bulunuyor. 
*Para Politikası Kurulu kararının ekonomik değerlendirmesi şöyle özetlenebilir:
-Açıklanan yapısal reformların uygulanmasının büyümeyi önemli ölçüde destekleyeceği yinelendi. 
-Kredilerin "makul düzeylerde" seyrettiği ve iç talebin büyümeye ılımlı katkısı yinelendi.
-Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları vurgulanarak, sıkı para politikasının "yatay getiri eğrisiyle" sürdürüleceği yinelendi. 
*TCMB'nin faiz oranları:
 -Bir hafta vadeli repo faiz oranı: %7,50
-Marjinal Fonlama Oranı: %10,75 
-TCMB gecelik borçlanma faiz oranı: %7,25."

Şekerbank

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)