Ana SayfaPiyasaUzmanlardan 8 Ocak haftasında borsa, dolar ve altın tahminleri---

Uzmanlardan 8 Ocak haftasında borsa, dolar ve altın tahminleri

1 / 3
Uzmanlardan 8 Ocak haftasında borsa, dolar ve altın tahminleri
07 Ocak 2018 - 10:29 www.borsagundem.com

BORSAGUNDEM.COM – ÖZEL HABER

Yeni yılın ilk işlem gününde 117 bin 724 puanı görerek tarihi rekor seviyeye imzasını atan Borsa İstanbul, kapanışı ise 117 bin 524 puandan yapmıştı. Sonraki 48 saat inişle geçti. Cuma sabahı açılışla başlayan yükseliş trendi hızını hiç kesilmedi, 116 bin 637 puanla haftaya veda edildi. 

DOW JONES COŞTU, TRUMP HEYECANLANDI 

BİST çıkış yaşarken, ABD de coştu. Dow Jones'un 25 bin puanı aşarak kırdığı tarihi rekor Başkan Trump'ı da heyecanlandırdı. Espri yapmaktan geri kalmayan Trump, “Bizim ayrılmamızla belki yeniden aşağı inebilir” diye konuştu. Ama bununla da yetinmedi. Beyaz Saray’daki toplantıda Wall Street’e yeni hedefi de verdi: 30 bin puan. Bunu niçin istediğini de şu sözlerle ifade etti: “Bu, iş anlamına gelir, başarı anlamına gelir…” 

BİR REKOR DA RUSYA’DAN… 

2018, Rusya piyasalarına da yaradı. Yeni yılla birlikte Rusya borsası rekor seviyelere yükseldi, 4 yıl aradan sonra ilk kez 1200 puanı yakaladı. Dolar da 56,97 ruble ile Ekim’den bu yana en düşük seviyelere geriledi.

TAHRAN BORSASI’NDA BÜYÜK KAYIP 

Büyük darbe İran borsası’na geldi. Ülkeyi ateşe veren, kentten kente yayılan protesto gösterilerinin gölgesinde son bir yıldaki en sert düşüş yaşandı.  

İran'ın "Ekonomi Dünyası" gazetesinin Perşembe sayısında yer alan, “Para piyasası ekonomi dışı etkenlerin esaretinde" başlıklı haberine göre Tahran Borsası bir haftada 1970 puan (yüzde 2) kayıpla, haftayı 95 bin 929 puanla kapattı.

FED’CİDEN RAHATLATAN SÖZLER 

Fed yetkilisi Harker’ın sözleri küresel yankı yaptı, piyasaları rahatlattı. Harker, 2018 için faizlerin iki kez artırılmasının uygun olacak gibi göründüğünü dile getirdi. Böylelikle üç ve daha fazla artırım olabilir endişesinin yarattığı baskı şimdilik ortadan kalkar gibi oldu..

D R. VAHDETTİN ERTAŞ SPK’YA VEDA ETTİ 

Görev süresi biten Dr. Vahdettin Ertaş, SPK’ya veda etti. SPK Başkanı olarak görev yaptığı 5 yıl içinde sermaye piyasalarını yeniden dizayn eden, büyük başarılara imza atan Dr. Vahdettin Ertaş, ayrılığını çalışanlarına gönderdiği mesajla duyurdu. 

İŞTE YENİ YILIN İLK DEV HALKA ARZI 

Yeni yılın ilk dev halka arzı Trabzon Limanı’nın ‘bol bonusla gelişi’ basın toplantısıyla duyuruldu. Açıklamalara göre teşvik uygulamalı halk arzda küçük tasarruflar için 1 pay hediye edilecek. Halka arzdan aldığı payı 1 ay elinde tutan yatırımcılara % 2 oranında bonus pay verilecek. 

ÇİFTE ‘KRİPTO PARA’ UYARISI 

AK Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Bitcoin gibi kripto paraların şu an itibarıyla güven vermediğini belirtti. Aynı şekilde, ABD'nin sermaye piyasaları denetim, gözetim kurulu SEC de, yatırımcıları Bitcoin ve diğer kripto paralar konusunda ‘ihtiyatlı olmaları’ için uyardı. Bu yatırımların yasalarla uyuşmadığı belirtildi, “Kayıpları tazmin etmek mümkün olmayabilir” denildi.  

ENFLASYON ‘KRİTİK ÖNCELİK’ OLDU 

Haftanın önemli açıklamalarından biri de enflasyondu. TÜİK 2017 yılının en son verilerini kamuoyu ile paylaştı. Aralık ayında TÜFE’nin aylık yüzde 0.69, yıllık yüzde 11.92; ÜFE’nin ise aylık yüzde 1.37, yıllık yüzde 15.47 olarak gerçekleştiği belirtildi.

Hükümet de enflasyonu kritik öncelikleri arasına aldı. Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Enflasyonun tekrar aşağı doğru bir trende sokulması bizim için kritik öncelik" dedi.

JÜRİ KARAR VERDİ, ANKARA TEPKİ GÖSTERDİ 

Ve uzun süredir gündemdeki özel yerini koruyan, iki ülke arasında gerilime yol açan, piyasaların dikkatle izlediği ABD'deki Halkbank Eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın davasında karar verildi.

Jüri üyeleri, 6 suçlamadan 5'inde, “Atilla suçlu” dedi. Atilla sadece 'kara para aklama' ithamından suçsuz bulundu. Ceza, 11 Nisan'da yapılacak duruşmada Yargıç Berman tarafından belirlenecek. Son duruşmayı izleyen Atilla’nın eşi gözyaşlarına boğuldu.

Ankara ise sert tepki gösterdi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "skandal davanın skandal kararı" diye konuştu. "Davanın Türkiye'nin iç işlerine müdahaleye, Türkiye'nin iç siyasetini karıştırmaya dönük bir kumpas olduğu çok açık" diyen Kalın, yaşananların ‘hukuk adına utanç verici bir senaryo’ olduğunu söyledi.

İşte geride bırakmaya hazırlandığımız manzara… 

8 OCAK VE SONRASINA BAKACAK OLURSAK… 

İşin uzmanına göre, destek ve direnç seviyeleri kritik. Yukarı yönlü hareketin devamı konusunda belirleyici olacaklar. Öne çıkan hedef ise 120.400. Aşağı yönlü hareketlerde desteğin kırılması halinde 112.150’ye kadar iniş ihtimali var. 

DOLAR VE ALTINDA BEKLENTİ 

Dolara gelirsek, “TCMB yol haritası yön verecek” deniyor. TL hesabıyla ne olur derseniz, söylenen şu: “3,75 tekrar geçilirse 3,78. 3,78 – 3,80 aralığında oluşan güçlü direnç bölgesi kırılırsa 3,90’a doğru yol alır.” 

“Altına yöneliş devam ediyor” diyen uzman değerlendirmesine göre altında 1350 direnci kırılırsa 1400-1450 dolar ons yeni yılda görülebilecek seviyeler. 

İçeride Cari Açık ve TCMB Beklenti Anketi sonuçları, dışarıda ABD Enflasyon verisi, piyasalara yön verecek. Yani önem derecesi yüksek. 

Borsagundem.com sordu, sektörün nabzını tutan uzmanlar konuştu. İşte usta yorumlarla yeni haftada piyasalar… 

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KÜBRA08 Ocak 2018 07:58

    YAZDIRMA BAĞLANTISI EKLENMESİNİ RİCA EDERİM. :( :(

  • Murat07 Ocak 2018 11:52

    Bist 100 de Omuz Baş Omuz Sendromu halen bitmedi. Full nakitte beklemedeyim. Bu sıralar Bist 100 deki ani çıkışlar ani inişler hayra alamet değil :) 120.000 hedefi doğrudur aynen dediğiniz gibi görür hemde koşa koşa çıkacak ya sonrası ? Bakalım kaç kağıt ağlama duvarına dönecek (6)

  • KILIÇ07 Ocak 2018 11:14

    DÜNYADA CONİNİN DOLARINA KARŞI BİR KİN OLUŞMUŞ OLUP SANAL PARALAR REVAÇTA BU SEBEPLE DOLAR AYI PİYASASINA GİRMİŞ BU GİDAŞATI DURDURACAK GÜÇ ÇIKMIYORSA DÜZEN DEGİŞİCEK TL DEGERLENİR DİYE DÜŞÜNÜYORUM.