Ana SayfaPiyasaUzmanlardan faiz yorumu---

Uzmanlardan faiz yorumu

1 / 2
Uzmanlardan faiz yorumu
20 Mayıs 2015 - 14:24 www.borsagundem.com

Garanti Yatırım/Öztok: TCMB’nin ne yapacağı biraz da seçim sonrasında oluşacak ortamla şekillenecek

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) ne yapacağının biraz da seçim sonrasında oluşacak ortamla şekilleneceğini kaydetti.
Gizem Öztok Foreks'e yaptığı açıklamada, TCMB'nin faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmediğine değinerek, karar metninde piyasaları etkileyecek herhangi bir değişiklik ya da bir sinyal 
bulunmadığını söyedi. Öztok, notta en önemsedikleri paragrafın enflasyona ilişkin beklentiler olduğuna işaret ederek, şu şekilde konuştu:    "Orada da, kurda yaşanan oynaklığın çekirdek enflasyon tarafında iyileşmeyi sınırlandırıyor olmasına değiniliyor. Uygulanan temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makroihtiyati önlemler enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı (çekirdek) enflasyon göstergelerini olumlu yönde etkilemeye devam etmektedir. Ancak döviz kurlarında son dönemde yaşanan oynaklıklar, Enflasyon Raporunda belirtildiği gibi, çekirdek enflasyondaki iyileşmeyi sınırlandırmıştır. Bu çerçevede, küresel piyasalardaki belirsizlikler ile enerji ve gıda fiyatlarındaki oynaklıklar da dikkate alındığında, para politikasındaki temkinli yaklaşımın sürdürülmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda Kurul, faiz oranlarının sabit tutulmasına karar vermiştir.
Her ne kadar piyasada toplanan ekonomist beklentilerinde bir faiz indirimi beklenmiyor olsa da, swap tarafında bir 25/50 baz puanlık düşüş görüyorduk, bunun da temel sebebi aslında TL’de son dönemde yaşanan rahatlama ve TCMB'nin likiditeyi bir miktar gevşetmesi idi. 
Özellikle sepetin 2.90’lara değdiği 7 Mayıs’tan bu yana  TL’de bir rahatlama görmekteyiz, sepetin 2.75’lere gelmesiyle. Bunun 2 sebebi vardı biri dış diğeri de iç kaynaklı, dolar endeksinin düşüyor olması EM’lere (gelişmekte olan piyasalara) bir rahatlama getiriyor ve seçimlere yaklaştıkça, piyasalarda Türkiye’nin aslında yılbaşından bu yana çok satıldığına dair (yani çok ucuz olduğuna dair) kanının güçlenmesi. Bu algının yarattığı kısmi bir pozitif fiyatlama hareketi görmekteyiz. Yine de Türkiye’ye dair temel beklentiler değişmedi, riskler masada ve temkinli duruş korunuyor. "
Öztok, bundan sonraki süreç ile ilgili olarak ise şunları söyledi:
"Nisanda %7.9 olan enflasyonun  Haziran’da %8.5’a yaklaşacağını hesaplıyoruz. Haziran sonrasında yılın 2. yarısında ise enflasyonda gıda kaynaklı gevşeme beklentimiz sürüyor. Yıl sonu beklentimiz ise %7. TCMB’nin ne yapacağı biraz da seçim sonrasında oluşacak ortamla şekillenecek. TL’de baskının devamını gerektiren bir belirsiz ortamla karşılaşırsak TCMB’nin daha sıkı bir duruş sergilemesi gerekecektir. Bunu ne kadar gerçekleştirebilir şu aşamada soru işareti. Büyümenin bu denli baskı altında olduğu bir ortamda, TCMB faiz artırımı konusunda 
sonuna kadar direnecektir.  
Piyasadaki faiz artırımı beklentileri? 2015 için bu senaryoyu çok olası bulmuyoruz. Önümüzde 2 senaryo var. İlk senaryoda, AKP 276-330 arası bir sandalye dağılımı ile tek 
parti hükümetini kurar ve şu an ki durum neyse benzer şekilde devam ederiz. Bu durumda muhtemelen Türkiye ekonomik gerçeklerine ve dünyaya dönüyor olacaktır. Cari açık ne durumda enflasyon iniyor mu çıkıyor mu yeniden bunları konuşuyor oluruz. Bu senaryo gerçekleştiği takdirde eğer ki şu anda piyasadaki baskının siyasi kaynaklı olduğuna inanıyorsak, TL ‘de bir miktar rahatlama görmemiz gerekir. Bu durumda da gözler enflasyonun seviyesine kayar. Bu senaryoda halen enflasyonun düşmesini bekleriz. 2015’i %7’ler civarında bitirecek olan bir 
enflasyonda da TCMB, hele kur sakinlediyse, faiz artırmaz indirir. Çünkü büyüme yok ve TCMB faiz indirmeye çok arzulu. Dolayısıyla son birkaç haftadır her ne kadar piyasada 2. yarıda faiz artımı beklentileri güçlense de, son dönem fiyatlamalara bakarak TCMB’ye dair “faiz artıracak” yorumunda bulunmak çok yanıltıcı olabilir. Ekonomideki ve piyasadaki gündemin/algının çok hızlı değiştiğini akıllarda bulundurmakta fayda var. 
İkinci senaryoda ise, ki bu yukarıdaki senaryonun tam tersi niteliğinde. Seçim sonrası dönemde, burada siyasi anlamda soru işaretlerinin daha da arttığı bir döneme girdik diyelim. Bu durumda TL’de baskı devam eder. Ve TCMB ister faiz artırsın ister artırmasın faizler yükselir. Ve banka bir noktada faizi artırmak durumunda kalır. Bu durumda yüksek kurdan dolayı hem bozulan enflasyon hem kötüleşen bir büyüme görürüz. 
Temel senaryomuz ise, seçim sonrasında daha sakinlemiş bir ortam (yani yukarıda bahsettiğimiz ilk senaryo). TL’deki değer kaybı elbette enflasyona yansıyacaktır fakat şu aşamada enflasyonda gıda kaynaklı düşüşün 3Ç’de gerçekleşeceğine halen ihtimal veriyoruz (bu alanda yeni önlemler duymayı bekliyoruz). Büyümenin de son derece baskı altında olduğu bir ortamda, bu senaryoda bir faiz artırımı beklemiyoruz. Dolayısıyla halen yılın geri kalanında politika faizinde bir 50 baz puanlık indirim daha gelmesini olası buluyoruz."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)