Ana SayfaPiyasaUzmanların yeni haftada piyasa beklentileri ne?---

Uzmanların yeni haftada piyasa beklentileri ne?

2 / 4
Uzmanların yeni haftada piyasa beklentileri ne?
25 Aralık 2016 - 09:55 www.borsagundem.com

BİT ARTIK 2016... 

BELGİN MAVİŞ / A1 CAPITAL DİREKTÖR 

2016 yılı küşkusuz hepimiz için zor bir yıl oldu. Verdiğimiz şehitler, terörle mücadelemiz, sınır ötesi operasyon, mülteciler, AB ile yaşananlar, Trump’ın seçilmesi, İngiltere’nin AB’den kopması, petrol fiyatında bir türlü uzlaşılamaması, Rusya ile yaşanan onca olay ve gelişme, İsrail ile düzeltilmeye çalışılan ilişkiler, 15 Temmuz darbe girişimi, anayasa değişimi, referandum beklentisi ve dahası… 2016’da aklımıza ilk gelen önemli gelişmelerden bir kaçı.. Tüm bunların 2016 ile birlikte geride kalması umuduyla yeni haftaya başlıyoruz.

 Noel haftasına erken giren piyasalarda, işlem hacimleri haftanın ilk işlem gününden itibaren Borsa İstanbul’da azaldı. Endeksin 77.777 seviyesini geçmekte zorlanması, sakin dolara rağmen dolar endeksinin 103.000 seviyesinin altına çekilmemesi ve gerek içerde gerekse sınır ötesinde içimizi acıtan şehit haberlerinin getirmiş olduğu durgunluktu. 

Geçtiğimiz hafta veri açısından Amerika büyüme rakamı öne çıkan bir gelişme olurken, içerde Merkez Bankası’nın faiz toplantısında faizlerde bir değişime gitmemesi en önemli gelişmelerdi. Bununla beraber Rus Büyükelçisi’ne yapılan suikast gündemin ana başlığı oldu. 

Yeni haftaya tatille başlayacak olan piyasalarda tatil ajandasını bir kez daha hatırlayacak olursak; 



ABD, İngiltere ve Almanya’nın Noel tatiline devam etmesi ve Türkiye’de 14.30’da açıklanacak olan Aralık ayı kapasite kullanım oranı ve yine Aralık ayı imalat güven endeksi verileri ile başlıyoruz. Haftanın geneline baktığımızda ise, ağırlıklı olarak Amerika tarafından gelecek olan veriler öne çıkmakta. 

Borsa İstanbul’da endeksin tüm olumsuzluklara rağmen 77.000 seviyesinin üzerinde durma gayreti bu hafta da devam edecektir. Yılsonu olması itibariyle, gerek Borsada işlem yapan fonların gerekse Borsada işlem gören şirketlerin yılsonunda olumlu bir seviyeden kapatma gayretlerini görebiliriz. 

Emtiaların satış baskısıyla karşılaştığı geçtiğimiz haftada, altın 1125 – 1130 dolar/ons hareketini yaparken, petrol 52 – 55 dolar hareketine devam etti. Ancak gram altının, dolar/ons cinsi fiyatlamadan ayrıştığını ve 127,50 – 130 TL bant hareketine devam ettiğini görmekteyiz. Hisse bazlı hareketlerin ön plana çıkacağı bu haftada, yılsonu itibariyle iyi bir kapanış gerçekleştirebilmemiz için banka, holding ve sigorta şirketleri biraz daha ön plana çıkacaktır. 

30 Aralık Cuma günü İngiltere ve Almanya piyasaları yarım gün çalışacaklarından Borsa İstanbul kendi iç dinamikleriyle hareket edecektir. 

Öte yandan, gerek Rus elçisine yönelik suikast girişimine dair gelişmeler, gerek Fırat Kalkanı Operasyonu’nda yaşanacak sürecin yanında Anayasa görüşmeleri ve bu konuya dair gelişmeler yakın takibimizde olacaktır. Özellikle Rus Büyükelçisi’ne yönelik suikast sonrasında Rusya ve Türkiye’nin ortaklaşa hareket etmeleri olası gerginliklerin önüne geçmekle birlikte, Türkiye ve Rusya yakınlaşmasını Putin’in son yapmış olduğu geleneksel yıl sonu basın toplantısında da ana gündem maddesi olarak gördük. 

Putin’in özellikle “Rusya – Türkiye ilişkilerinin bozulmak istenildiğine ikna olmaya başladım.” açıklaması dikkat çekiciydi. Putin bu açıklamasında, Amerika’yı da Rusya-Türkiye-İran çabalarına katılmaya çağırdı. Halep’in tahliyesinin dünyada yaşanan en büyük insani operasyon olduğuna da dikkat çekti. 


Geçtiğimiz hafta içerisinde, Türkiye’ye uluslararası net doğrudan yatırım girişinin %44,3 azaldığı bilgisi öne çıkarken, Ocak – Ekim dönemine ait bu süreçte azalan rakam 8,062 milyon dolar olarak gerçekleşti. Öte yandan kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 2017 Türkiye değerlendirme tarihlerini 27 Ocak ve 21 Temmuz olarak açıklarken, Moody’s ajandasında Türkiye’ye yer vermedi ve buna dair açıklamasını da AB normları içerisinde bir baş ekonomistin Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirme yapmamasını gerekçe gösterdi. 

Tüm bu haberler doğrultusunda yılın son haftasına başlarken, gündemimizde,


* İtalya ve İtalyan bankacılık sistemi, 


* Suriye ve Suriye’deki sınır ötesi harekâta dair gelişmeler 


* Anayasa değişimi ve olası referandum sürecine dair gelişmeler, 


* İspanyol bankacılık sistemine dair haberler, 


* Brexit sürecini yeni yılda başlatmayı planlayan İngiltere’den bu yönde gelecek haberler, 


* Dolar ve dolar endeksi olacaktır. 

BIST100 endeksinde ise, 77.00’in üzerindeki gelişmelerde 77.777 ve 78.300 önemli dirençlerimiz olacaktır. Yıl sonu kapanış tahminimiz ise 77.700 olurken, dolardaki yılsonu kapanış tahminimiz 3,46-3,48 aralığı olmaktadır. Dolar endeksinin 103.000’in altına gerilemesi durumunda dolar tahminimiz yaklaşık 2 puan gerileyebilir. Son olarak, önümüzdeki haftanın öne çıkan verileri tabloda verilmiştir;


YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ25 Aralık 2016 10:58

    2017 ENERJİ VE TEKSTİL ŞİRKETLERİNİN YILDIZI PARLAYACAK ,ALTIN DEGER KAYBINI ARTIRACAK ÇÜNKÜ FED FAİZ ARTIRACAGIM DEDİGİ SÜRECE ALTIN DÜŞER.

  • BORSACI 25 Aralık 2016 10:44

    BİRAZCIK MORELİMİZ DÜZELSE BORSA UÇACAK AMA ŞEHİT HABERLERİ BOYNUMUZU BÜKÜYOR.