Ana SayfaPiyasaVakıf GYO ve Duran Doğan sorusu---

Vakıf GYO ve Duran Doğan sorusu

2 / 2
Vakıf GYO ve Duran Doğan sorusu
12 Haziran 2017 - 08:17 www.borsagundem.com

KÂRLI YAPI DEVAM ETMELİ

SORU- Yaklaşık 10 yıldır elimde DURDO hissesi var. Ara ara yükselişler olsa da kısa süreli oldu ve kalıcı olmadı geri düştü. 2017 ilk 3 aylık bilançosu iyi geldi uzun bir süreden beri ilk defa kâr açıkladı. Buna istinaden yükseliş devam eder mi? Yoksa yeter artık deyip başka limanlara mı yanaşalım?

Deniz Müeyyedzade 

CEVAP- Borsada uzun vadeli yatırımda bulunmak riski düşürmesi ve kazanç potansiyelini artırması açısından önemsediğimiz bir yaklaşım tarzıdır. Ancak borsadaki herhangi bir hissenin alınması tek başına uzun vadede kazanç elde etmeye imkan tanımaz. Asıl önemli olan yatırımda bulunulan şirketin büyüyen bir yapıya sahip olup olmadığıdır. Eğer şirket istikrarlı şekilde gelir ve kârlılığını artırabiliyorsa o taktirde uzun vadede kazanç olasılığı da artacaktır. Bunun dışında zarar eden ya da gelir ve kârlılıkta istikrarlı bir büyüme sergileyememesi halinde hissede düzenli bir çıkış beklenmemeli. Söz konusu durum Duran Doğan Basım için de geçerlidir.   

Duran Doğan Basım’ın mali yapısı incelendiğinde düzensiz bir kârlılığa sahip olduğu görülecektir. Şirket son beş yıllık süre zarfında üç defa zarar ederken sadece ikisinde kâr açıklayabildi. Son iki yılda zarar eden firma, 2017 ilk çeyrek bilançosunda ise kâra döndü. Artan gelirle birlikte maliyetlerin kontrol altında tutulması dönem sonunda kâr açıklamasında etkili oldu. Uzun bir aradan sonra firmanın kâr açıklaması hisseye ilgiyi artırırken fiyatın da kısa sürede yükselmesine imkan tanıdı. Geçtiğimiz nisan ayının son günü en düşük 2,03 TL’yi gören hisse 9 Haziran 2017 günü kapanışı 2,92 TL’den gerçekleştirdi. Ancak firmanın geçmiş fiyat hareketi incelendiğinde zaman zaman bu tarz yukarı yönlü sert hareketlenmelerde bulunduğunu görmekteyiz. Hisse sonrasında tekrar aşağıya kaymakta. Geçmiş yıl hareketlerinin benzerinin yaşanması halinde bu defa da bir süre sonra aynı düşüşlerden birisini gerçekleştirmesi sürpriz olmayacaktır.

Hissedeki çıkışın istikrarlı şekilde devam edebilmesi için ilk çeyrekte görülen kârlı yapının istikrarlı şekilde büyüyerek devam etmesi önemli.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)