Ana SayfaPiyasaViking Kağıt ve Selçuk Gıda sorusu---

Viking Kağıt ve Selçuk Gıda sorusu

1 / 2
Viking Kağıt ve Selçuk Gıda sorusu
28 Ağustos 2017 - 08:55 www.borsagundem.com

SERMAYESİNİ AZALTIP ARTIRACAK

SORU- Şartlar uygun olduğu halde Viking Kağıt neden çıkmıyor? Bu kağıdın bir liranın altında olması sizce de anormal değil mi? 

Barış Kasap 

CEVAP- Borsada işlem gören hisseler uzun vadede mali yapılarına göre bir yönelim sergilerler. Kısa vadede ise piyasadaki gelişme ve hareketlenmelerin etkisi öne çıkar. Viking Kağıt’ı değerlendirirken bu durumu göz ardı etmemekte yarar var. Hissenin fiyatı Aralık 2016’da taban seviyesi 47 kuruşa kadar gerilese de sonrasında piyasadaki çıkışla birlikte 73 kuruşa kadar yükseldi. Şimdilerde de bu seviyenin üzerine çıkma çabası gözleniyor. 

Şirketin en büyük sorunu kâr edememesi. Yıllar içinde gelirini artırmasına rağmen kâr edememesinden dolayı fiyat seyri de uzun vadede aşağı yönlü oldu. Son olarak piyasadaki genel çıkışa bağlı bir hareketlenme yaşansa da taban seviyesine yakın fiyattan işlem görüyor. Oluşan zarar şirketin mali yapısını olumsuz yönde etkiliyor. Açıklanan 2017 altı aylık bilançosuna göre şirketin kısa vadeli yükümlülükleri, toplam dönen varlıklarını 67 milyon 904 bin TL tutarında aşmış durumda. Aynı dönem itibariyle birikmiş geçmiş yıl zararı da 107 milyon TL’ye dayandı. Söz konusu durum firmanın faaliyetlerini sürdürme noktasında ciddi bir belirsizliğin oluşmasına neden oluyor. Şirket yönetimi ise firmanın sürekliliğini devam ettirme noktasında sermaye azaltımı ve artırımına giderek sorunu aşmayı hedefliyor. SPK’nın da onaylamasıyla çıkarılmış sermayesini 45 milyon TL'den 21,1 milyon TL'ye azaltıp beraberinde tamamı nakden karşılamak suretiyle 42 milyon TL’ye çıkaracak. Sermaye azalımı ve artırımına ilişkin açıklamaların hisseyi hareketlendirdiği gözleniyor. Firmaya girecek nakit ile mali yapısını toparlamak isteyen şirketin ana ortağı Yaşar Holding de mali yapının güçlenmesi ve borçların ödenmesi noktasında zorluk yaşanması halinde gerekli desteği vereceğini taahhüt ediyor. Şüphesiz bu destek önemli. Fakat daha da önemli olan firmanın borçlarını finanse edecek kârlı bir yapıya kavuşabilmesi. Şirket ise yakın bir zamanda kâra geçeceğine dair güçlü bir sinyal vermekten uzakta bulunuyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)