Ana SayfaKulisVizyon isimden 3 adrese kritik mesaj---

Vizyon isimden 3 adrese kritik mesaj

10 / 20
Vizyon isimden 3 adrese kritik mesaj
27 Mayıs 2013 - 17:16 www.borsagundem.com

ARACI KURUMLAR FAİZ GELİRİ ELDE ETMEMELİ, BENİM ANA PRENSİBİM BU
-Güçlü bir sermaye piyasası ya da gelişen bir sermaye piyasası istiyorsan, aracı kuruluşların sermayesinin güçlü olması lazım değil mi?
Ali Bayramoğlu:
O da farklı bir konu. İlla da aracı kurum sermayelerinin güçlü olması gerekmiyor. Ben burada şunu tenkit ediyorum; bunu Başkan’a da söyledim. Sermayesinin çok güçlü olması ne için gerekiyor? Diyelim ki sadece aracılık faaliyeti yapıyor ve 25 milyon lira da sermayesi var. Normal giderleri de var. 25 milyon lirayı koymuş ya bu firma bu sefer farklı bir faaliyet konusuna başlıyor. Mevcut sermayesini, aracılık faaliyeti yaptığı insanlara kredi olarak kullandırtıyor. Bu kredi olarak kullandırtması faaliyet dışı gelirlerini artması anlamına geliyor. Yani bankacılık faaliyeti yapıyorlar. Ben Neta’nın hisselerini devraldığım gün bir talimat verdim, burası faizin faizi ile çalışmayacak. Kredi kullandırtıyorum ama kendimden değil. Mesela, bankalarla oturup konuşuyorum, havuz sistemi oluşturuyorum, banka ne kadar faiz tahakkuk ettiriyorsa o krediye sadece o kadarını yansıtıyorum. Ama ısrarla sadece kredi ile işlem yapana da anlatıyorum. Çünkü onun da zarar etmesi benim hoşuma gitmiyor, ‘Ben üç kuruş menfaat elde edeceğim’ diye adama niye üç yüz kuruş faiz ödettireceğim. Aracı kurumlar faiz geliri elde etmemeli. Benim ana prensibim bu. SPK’ya da söylediğim şeylerden bir tanesi bu.
-Ama aracı kurumlar kurulduğu günden bu yana sistem böyle işliyor. Aracı kurum patronlarının bir kısmı para satarak aslında tefecilik yapıyor!
Ali Bayramoğlu:
Olmaz. O zaman burada bankacılık yapılmıyor. Ben fon ihraç ediyorum, tahvil çıkarıyorum, paramı topluyorum, ondan sonra bunu müşterime faiz olarak satıyorum. Bu aracı kurum hizmeti değildir. O nedenle sermayenin çok büyük olması çok da anlamlı gelmiyor. Aracılık faaliyeti yapanlar, özellikle halka arzlara aracılık edenler biraz kayanın altına elini soksun. ‘Hisse senedi arz edildiği zaman bir kısmını alsın, taşısın’ diyorsanız, bu biraz daha uzun vadeli bir şey.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)