Ana SayfaKulisVizyon isimden 3 adrese kritik mesaj---

Vizyon isimden 3 adrese kritik mesaj

11 / 20
Vizyon isimden 3 adrese kritik mesaj
27 Mayıs 2013 - 17:16 www.borsagundem.com

ARACI KURUMLARIN FAALİYETLERİNDEN ELDE EDECEKLERİ GELİRLERİ GARANTİ ALTINA ALINMALI
-Bazı şirketler var, sermayeleri 750 bin lira, 1 milyon. Bunların para koyacak güçleri yok. Bazıları da yönetimi kaybetmemek için birleşmeye yanaşmıyor. Yıllardır da bu yapı sisteme zarar veriyor. Bir şekilde temizlik yapılması gerekmiyor mu?
Ali Bayramoğlu:
Hayır, kısa vadede şirket birleşmeleri çok kolay olmaz. Türkiye’de bu çok zor… Zaten ortaklık kültürüne çok yatkın bir millet olmadığımız için bu çok kolay değil. Bu yapının getirdiği başka bir dezavantaj var. O da şu; Türkiye’de normal ilk beş işlem hacmine bakarsanız bankaları görürsünüz. Yani işlem yapan bankacı aracı kurumlar, işlem yapılan hisseler banka hisseleri. Sermaye yapıları güçlü, istediği gibi kredi verebilen ve birbirlerini destekleyen konumda olan şirketlerle ve aracılık faaliyeti yapan şirketler açısından baktığınız zaman, ciddi bir haksız rekabet ortaya çıkıyor. Bankaların gücüyle beni, aynı kefeye koyma şansına sahip değilsiniz. O zaman ben aracılık faaliyeti hiç yapmam, sadece bankalara verirsiniz aracılık faaliyeti yapma yetkisini. O zaman diğer sektörü tamamen tasfiye etmiş olursunuz. Bu yanlış!
O nedenle sermaye yapılanması, biraz daha üzerinde düşünülmesi gereken konulardan bir tanesi. Eğer benim sermayem güçlü ve bunu dediğim gibi kredi mantığı haricinde kullanacaksam o bir anlam ifade ediyor. Ancak ben sermayemi güçlendirdim, ne güzel de bir model var, parayı satıyorum kime ne? Piyasa faizleri yüzde 12 iken yüzde 20-25’e para satıyorum. Nedir bu şimdi? Bu yapı yanlış bir yapı... Bunu da söyledim kendilerine; dedim ki, ‘Aracı kurumları eğer kurtarmak istiyorsanız, öncelikle aracılık faaliyetlerinden elde edecek oldukları gelirlerin garanti altına alınması lazım’. Binde bir mi iki mi neyse, bir kere aracılık faaliyetlerinin gelir şartlarını minimize edersiniz.
‘Efendim, biz Üst Kurul olarak bunu koyma yetkisine sahip değiliz’ diye düşünüyorsanız, o zaman BDDK’ya bakın. BDDK bankaya diyor ki, ‘Faizinin alt limiti bu olabilir, üst limiti de şu olabilir”. Bunun dışında hiçbir hareket yapamazsın. Sistem çöker. Bu sıfır komisyonu alıyor da sıfır komisyonu ondan sonra farklı isimler adı altında geriye veriyorsa veya bir banka ise kredi kullandırtırken birine yüzde 15 faizle diğerine yüzde 5 faizle kullandırtıyorsa, bir komisyon eş değerlemesi gibi mahsuplaşmayla müfettişleriniz gitsin, incelesin ve komisyonun iadesi mantığını ifade eden bir şey bulunursa tepesine binsin, lisansı iptal edilsin…

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)