Ana SayfaPiyasaYatırım Finansman’dan bomba yanıtlar---

Yatırım Finansman’dan bomba yanıtlar

12 / 14
Yatırım Finansman’dan bomba yanıtlar
02 Mayıs 2016 - 08:33 www.borsagundem.com

TÜRKİYE İÇİN FIRSAT PENCERESİ HAZİRAN DÖNEMİNE KADAR AÇIK 

-Global piyasalarda hava nasıl, siz Türk piyasasını nasıl buluyorsunuz? Piyasalarda belirsizliğe yol açan olaylar neler? 

Can Uz: Sene başında piyasaların en çok merak ettiği nokta, Aralık ayında faiz artırımına başlayan FED’in 2016 yılında nasıl hareket edeceğiydi. Ve piyasadaki hakim beklenti FED’in sene içinde 4 tane faiz artırımına gitmesi yönündeydi. Aslında yılın ilk 6 haftasında bu şekilde de başlangıç oldu. Piyasalar çok ciddi küresel satış baskısıyla karşılaştı ve Türkiye’de bundan nasibini aldı. Fakat sonraki dönemde enflasyon tarafındaki beklentilerin düşürülmesiyle birlikte, FED söylemlerinde zayıflamaya başladı. Bunun neticesinde ortaya çıkan konjonktür Türk yatırımcılarının hoşuna gitti. Netice itibariyle de bizim kendi varlık fiyatlarımızın da hızlı bir şekilde değerlendiğini gördük.
Özelikle Çin kaynaklı problemlerin, FED’in hareketlerinde odak noktasına oturmuş olması ve FED’in esasında Çin kaynaklı türbülansı bir şekilde baskılamak amacıyla, politika hamlelerini gevşek tutma yönündeki iradesi, bu global konjonktürü şekillendirdi. Böyle olmaya da devam edecek gibi gözüküyor.

Bizim bir süredir dillendirmekte olduğumuz Türkiye için fırsat penceresi, bizim nezdimizde hala Haziran dönemine kadar açık durumda. Netice itibariyle bizim yine Haziran sonunda piyasalarımıza direkt olarak olmasa bile en direkt olarak etkileyecek gelişmelerden biri, İngiltere’nin Avrupa Birliği’yle ilgili yapacağı referandum olacak. Tahminimiz FED’in bu referandumdan önce hareket etmeyeceği yönünde. Bu da bize Nisan ayından Haziran ayına kadar iyi de bir marj veriyor. Bu süre zarfında beklentimiz özelikle bizim Merkez Bankası tarafından da görüldüğü üzere TL kurunun kendi içinde oturmuş olduğu bu 2.82-2.85 bandında stabil kalması iyi bir değerlenme hareketi gördük. Dolayısıyla o tarafta yukarı yönlü potansiyel sıkışmış durumda. Fakat bu konjonktürü, Amerika’dan çok yüksek bir enflasyon rakamı gelmedikçe Temmuz ayına kadar bozacak bir gelişmeyi şu anda biz görmüyoruz. Dolayısıyla kendi yatırım stratejimizde bu temelin üzerine dayanmış durumda ve şu ana kadar da fena gitmedi gibi gözüküyor. Dediğim gibi bundan sonraki süreçte fırsat penceresi açık ama daralmış durumda. Ama bir tarafından da yakalamak gerekiyor. 

-FED’in yeni faiz artımı sizce hangi aya denk gelir? İkinci artırım için beklediğiniz oran nedir? 

Can Uz: Biz kurum olarak FED’in ilk faiz artırımını Temmuz ayında ikincisi muhtemelen Eylül veya Aralık ayında yapacaktır diye düşünüyoruz. 

-Bazı uluslararası ekonomi yayın organları Türk ekonomisi hakkında 2016 yılı için karamsar tahminler ortaya koyuyor? Neden böyle bir bakış içindeler, siz Türk ekonomisi için düşünüyorsunuz?

Can Uz: Türk ekonomisiyle ilgili olarak konjonktürel bir avantaj  yakalandığından bahsettik. Yapısal tarafta, ‘Türk ekonomisi bu dönemi nasıl atlatıyor?’ dersek, evet orada görünümde herhangi bir şekilde çok pozitif bir ortam da yok. Türkiye’nin kendi çizdiği ve kendine hedef gösterdiği stratejide, yüzde 5 cari açık, yüzde 5 enflasyon, yüzde 5 büyüme gibi üç tane 5’ten oluşan bir sistematik var. Bunun neresindeyiz? Tamam, cari açık tarafında bir kazanım var, bu da tamamen petrol fiyatlarındaki gelişmeyle ilgili… Enflasyon tarafında, yüzde 8’in altında yılsonu tahmini veren bir kurum ortada yok. Biz de 8 seviyesindeyiz. Büyüme tarafındaysa, yüzde 4’ü bir başarı olarak gördüğümüz bir ortamdan bahsediyoruz. Ama yapısal sorunlar devam ediyor. Sektörel anlamda yapısal reform ihtiyacı başta turizm olmak üzere hissediliyor. Dolayısıyla burada bütün yatırımcılar, irade beyanının ötesine geçen bir aksiyon bekliyor Türkiye’den. Dolayısıyla bu noktada kırılganlık olarak görülebilecek bir malzeme arıyorsak bunu Türk ekonomisi vermeye devam ediyor. O bakımdan bazı yurtdışı kurumların Türkiye konusunda karamsar tutumu kendi analizlerinin görüş açısına bağlı. Ama Türkiye bu imkanı istenildiği takdirde vermeye devam ediyor onlara. Biz onlar kadar karamsar değiliz.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)