Ana SayfaPiyasaYatırım Finansman’dan bomba yanıtlar---

Yatırım Finansman’dan bomba yanıtlar

2 / 14
Yatırım Finansman’dan bomba yanıtlar
02 Mayıs 2016 - 08:33 www.borsagundem.com

Kim bu Herif? 
İşlemleriyle Borsa İstanbul’u sallayan “Herif kim?” sorusunu güm diye bırakıyorum önüne. Ancak diline vurduğu kilidi yine açmıyor Yarcan. Ketumluktan taviz yok. Şansımı bir kez daha deniyorum, ıhh! Müşteri gizliliğine çok sadık, ihanet etmiyor, ettirmiyor!
Herif’in peşini bırakıyorum, borsaya dönüyorum. Nedir bu endeksin çektiği sancı? Yatırımcı ne yapmalı?  

Ambarcı 6 hisse ismini veriyor
“Biz şu anda endeks hedefimizi yeniliyoruz. 90-95 bin ya da 96 bin aralığında bir yerlere oturacağız” diye söze giriyor Araştırma Müdürü Zümrüt Can Ambarcı. Usta borsacı, teklemeden, beklemeden öne çıkarttıkları hisseleri sayıyor. Büyük merak uyandıracak 6 hissenin ismini tek tek veriyor.
Peki, Türkiye ‘ateş topu’nun ortasındayken, bu patlamalardan, füzelerden, soğuyan, duran ilişkilerden sektörlerin payına düşen ne? Soru açık, cevap da öyle.
Dikkat kesiliyorum, Ambarcı’yı dinliyorum:
“Tabi ki bu ateş topundan bütün sektörler etkileniyor. Senenin başlangıcında özelikle sanayi hisseleri, bankalardan daha hızlı gitti. Ama ardından bankaların farkı kapattığını gördük. Bugün her iki sektörde eşitlenmiş durumda.”
Cümlesini, bir uyarıyla bitiriyor Yatırım Finansman Araştırma Müdürü:
“Bundan sonra daha seçici ve hikayesi olan hisse ve sektörlerde ilerlemek lazım.”
Aklıma birden Mevlana düşüyor. Dünkü hisseler dünde kaldı cancağzım, bugün yeni sektörler söylemek lazım…” 

Sevgen’den sürpriz yatırım sepeti
Yatırımcı cephesinin çok yakından bildiği, tanıdığı isimlerden Yatırım Danışmanlığı Müdürü Nuri Sevgen’le göz göze geliyoruz. Bakıyorum, Borsagundem.com okurları için bir portföy sepeti hazırlamış bile. Teyp açık. Sürpriz dolu taze liste, kayıt altına giriyor. 

Ne olacak bu Doların hali?
Borsayı çözdük. Peki, ne olacak bu Doların hali?
Konu derin, konu çetrefilli. Küçük bir nefeslenme molası alıyor Sevgen, peşinden devam:
“2.80 çok önemli bir bariyer. 2.80’in altında kalırsa 2.75’e kadar gelme potansiyeli var. Yukarıda ne zaman yükselir noktasında net olarak şunu söyleyeyim 2.88’in üzerine çıkmadığı sürece, dolarda bir yükseliş potansiyeli öngörmüyorum.”
Peki, yılı 3 liradan kapatır mı? Yanıt çok çarpıcı: Yılsonu zaten dolar 3 TL.
Niye mi? Çünkü… 

Altın şu an iyi bir yatırım mı?
Dolar tamam, cepte, o zaman altın ne alemde? Hala güvenli bir liman mı, yoksa artık demir almak zamanı mı?
Sevgen, “Ben özelikle şunu söylüyorum, Dolar/TL üzerinde bir yatırım yapılacaksa en iyi yatırım fırsatlarından bir altın” diye konuşuyor. Ustaya göre ons bazında 1210-1220 civarında kaldığı sürece 1400 dolara kadar gitme potansiyeli taşıyor altın. Son sözü de yatırımcıya hiç çekinmeden mail atılacak cinsten: “Altın her daim iyi bir yatırımdır…” 

Uz’un açık tuttuğu ‘fırsat penceresi’
Havada global bir koku var. Ya piyasalar? Belirsizliğe yol açan olaylar mı var?
Yanıtlar, işin üstadı Başekonomist’ten geliyor. Piyasaların çok ciddi küresel satış baskısıyla karşılaştığını ve Türkiye’nin de bundan nasibini aldığını belirten Can Uz, bir fırsat penceresinden bahsediyor. Ben merak ederken, o, camları sonuna kadar açıyor! Cereyan yapmasından korkuyorum!! Uz ise güven dolu, Türkiye için fırsat penceresinin Haziran dönemine kadar kapanmayacağını söylüyor. O zaman Haziran’dan sonra pencere kapanacak mı? Can Bey ABD’yi gösteriyor ama… Herkes Fed diye düşünürken, ters köşeye yatırıyor…

Türk yatırımcı Draghi’yi niçin seviyor?
Peki, Can Uz, gönül köşesinde kimi yatırıyor sizce? İşte bomba, Draghi’yi! Avrupa Merkez Bankası Başkanı’nın çok zor bir görev üstlendiği düşünen ve mesajlarını en nazik şekilde verdiğini ifade eden Uz, Draghi imzalı uygulamaların her zaman Türkiye’nin lehine olduğunu savunuyor. Ve ekliyor: “Biz Türk yatırımcısı olarak kendisini seviyoruz…” 

İlber Hoca, ne işin var bu Gong’da? 
Morgan Stanley’in o çok tartışılan “THY Raporu” kasıtlı mı? Merkez Bankası yeni bir faiz indirimi yapar mı? Başkan Çetinkaya’nın ilk sınavı hakkında neler söylediler?  40. Yıl gong töreninde İlber Ortaylı’nın işi ne?
Ekonominin kalbi Yatırım Finansman’da atıyor… Masadan bomba gibi gündem doğuyor…

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)