Ana SayfaPiyasaYatırım Finansman’dan bomba yanıtlar---

Yatırım Finansman’dan bomba yanıtlar

4 / 14
Yatırım Finansman’dan bomba yanıtlar
02 Mayıs 2016 - 08:33 www.borsagundem.com

BİZ HİKAYESİ OLAN ÇOK ÖZEL BİR KURUMUZ 

-Yatırım Finansman 40. yaşını kutluyor, sizin de Yatırım Finansman’daki 4 yılınızı. 4 yılda Kurumunuz nereden nereye geldi? 2016 hedefleriniz neler? 

Şeniz Yarcan:  40. yılını kutlayan ilk ve tek aracı kurum olmanın kıvancını yaşıyoruz. Biz çok güçlü bir ortaklık yapısına sahip şanslı, marka değeri yüksek ve güvenle anılan bir aracı kurumuz.  Hatta finans sektöründe, hizmet sektörü gibi davranan bir kurumuz. Yani müşterilerimize hizmet kalitesi en önemsediğimiz ve en tepeye konumlandırdığımız konu. Dolayısıyla yatırımcılarımızın bize güveni, hiç vazgeçemeyeceğimiz en temel öge. Bu hiç değişmedi ve hiç değişmeyecek. Bu bizim tutunduğumuz en değerli varlığımız.
Biz buna ne ekledik diye soracak olursanız, biliyorsunuz sektör belirli sebeplerden dolayı yeniden yapılanıyor. Ben 2012 yılında şirkete katıldığımda, finans piyasalarında veya Türkiye’deki alışılagelmiş o yüksek kar marjları gerek borsada gerek faiz dünyasında yok idi. Ben doğdum, büyüdüm, 28 yıllık iş hayatımda Hazine, fon yönetimi, piyasalar, sermaye piyasaları hep oldu. Hiç bu kadar dar kar marjlı dönemde çalışmamıştık. Bu bir açıdan güzel. Çünkü ekonominin ve Türkiye’nin geliştiğini, gelişmekte olduğunu gösteriyor ve teyit ediyor. Ancak sektör olarak bu sektörde tavsiye vererek para kazanmaya çalışan finans kuruluşları içinde hayatın eskisi kadar kolay olmadığını, zorlaştığını gösteriyor. Buradan hareketle kurumumuzu yarınlara taşırken, bizi pozitif ayrıştıracak değerleri öne çıkarmaya ve değişmeye çalıştık. Bir kere kurumsallaşmak adına çok büyük emek harcadık. 2012 faaliyet raporumuzda en tepeye konumlandırdığımız yeni vizyon, misyon ve stratejimizin pek çoğunu tamamlamış olduk. Bu güzel bir şey. ‘Neler yaptık?’ dersek, en tepeye müşteriyi konumlandırdık. Hatta, ‘Müşteri yoksa, ben yokum’ dedim. Hala da diyorum. Çünkü biz aracılık hizmeti vermek üzere kurulmuş bir kurumuz. 

Geldiğimden beri ilk önce insana yatırım yaptık. Çünkü bir takım teknolojilere gelene kadar eş zamanlı olarak çok yoğun olarak bir insan eğitimi başladı. Yöneticilere izleme ve takibi olan bilimsel proje bazlı eğitimleri, satış ekiplerine de çok kapsamlı eğitimler verdik.  Hatta çalışanlarımızın bildiğini ölçmek için ÖSYM benzeri sınav sistemlerim var. Bu sistem hala devrede. İnsana yatırım ve insanla hizmet kısmında bunları yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Çünkü bu hiç bitmeyecek bir şey.

Bunun dışında teknolojiye müthiş yatırım yapıyoruz. Bunun meyvesini de toplamaya başlayan aracı kurumlardan olduk diyebilirim. Hatta 30 Kasım 2015 Nasdaq geçişinde bu bizi pozitif ayrıştırdı. Ben bu geçişi sermaye piyasalarında milat gibi görüyorum. Neden? Çünkü daha çok yabancı yatırımcı borsaya gelecek. Yani uzun vadeli emeklilik fonları ve bugünden yarına Türkiye’yi terk etmeyecek kalıcı, büyük yabancı yatırımcılar gelecek. Bakın likitide çok önemli bir göstergedir. Bir kere pay piyasasında likitlerin artması ve hacmin artması için Türk yatırımcılar belli. Ama burada yabancı yatırımcıların çok çok önemi var. Bistech geçişiyle Nasdaq’la işbirliği çerçevesinde bu hedeflendi. Aracı kurumlar da yatırım yaparak buna adapte olmak zorunda kaldılar. Biz de sistemler oturduğu için hemen adapte olduk. Bu yatırımlarımız hep devam edecek.

 Biz yatırımcıya katma değer yaratmak için buradayız. Müşteri bize ne için gelir, emanet edeceği parasına tavsiye almak için. Bakın her şeyi öngöremeyebiliriz. Çünkü çok zor piyasa koşullarında çalışıyoruz. Hepimiz en iyiyi yapmaya çalışıyoruz. Hatamız olursa hesabını verebiliriz diyoruz. Dolayısıyla en iyisini yapmak adına da hummalı bir şekilde çalışıyoruz. 

Gelelim 40. yılımıza. 40. yılımızda gong yine Yatırım Finansman’ın teknoloji yatırımları için çalacak. İki ayrı projenin lansmanı var o gün. İki ürünümüz de son testte. Bizi bu çok heyecanlandırıyor. Ne teknoloji yatırımı, ne bilgi üretimi ne çalışan arkadaşlarımızın eğitimi hiç bitmeyecek. Çünkü hepimiz değişmeye, gelişmeye mecburuz. 

Gong törenimize neden İlber Ortaylı Hoca’mızı davet etmemizle ilgili birkaç şey söylemek istiyorum. Bir kere Hoca’mızın katılması bizi çok heyecanlandırdı. İlber Hoca, törendeki konuşmasında, Osmanlı dönemindeki bankerlikten, günümüz finans piyasalarına gelişi anlatacak. Dediğim gibi bu bizi çok heyecanlandırdı ve biz de sermaye piyasalarının tarihi gibiyiz. Bakın Yatırım Finansman 1976 yılında kurulduğunda ne SPK ne de Borsa İstanbul vardı. Tamam, bir borsa var Osmanlı döneminden gelen ama İMKB değil. SPK ve İMKB 1980’li yıllarda kuruldu hatırlarsanız. Dolayısıyla biz hikayesi çok olan, özel bir kurumuz.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)