Ana SayfaPiyasaYatırım Finansman’dan bomba yanıtlar---

Yatırım Finansman’dan bomba yanıtlar

8 / 14
Yatırım Finansman’dan bomba yanıtlar
02 Mayıs 2016 - 08:33 www.borsagundem.com

BİZ 25 BAZ PUANLIK BİR İNDİRİME YER OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ 

-Merkez Bankası’nın 50 baz puan faiz indirimi nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu oran sizce tatmin edici mi, yoksa daha az ya da daha fazla mı olmalıydı? Başkan Çetinkaya ilk sınavını sizce nasıl verdi? 

Yatırım Finansman Başekonomisti Can Uz: Ben Murat Çetinkaya’nın ilk sınavından başarıyla çıktığını düşünüyorum. Piyasa bu faiz indirimini en az 2-3 hafta evvelden fiyatlamıştı. Burada piyasanın tek kaygısı ‘Murat Çetinkaya beklentiyi aşan bir faiz indirimi yapar mı?’ şeklindeydi. Bahsettiğim rakam da 100 baz puan ve üzeriydi. Tabi bunlar kötü senaryoydu.  Ama gerçekleşmediği için piyasanın kaygıları silindi. Dolayısıyla bu tarafta da ilk faiz kararının açıklanmasından sonra kurun olumlu tepki verdiğini gördük. Onun dışında Merkez Bankası’nın kısa vadede enflasyondaki inişin devam edeceğine dair o cümleye yer vermiş olması, özelikle uzun vadeli bono tarafında ilgiyle karşılandı ve ciddi bir alım geldi.
Bundan sonrasında ne olur? Bizim kendi senaryomuz içerisinde bu sebeplerden dolayı yaklaşık 1 veya 2 ay içerisinde yine bir nefes alma alanı söz konusu olacak. Biz yine Merkez Bankası’nın bu 2 ayda düzenleyeceği toplantıların en az birinde bir faiz indirimi yapacağını düşünüyoruz. Fakat burada bir sıkıntı var; şu andaki olumlu konjonktürün ne kadar devam edeceği ve Türkiye’nin kendi dinamiklerinde değil yurt dışı tarafta ne olacağı? Biz buradan hareketle 25 baz puanlık bir indirime yer olduğunu düşünüyoruz. Ama dediğim gibi ihtiyatlı olmak gerekiyor. Bundan daha fazla bir indirim piyasada ters algılanabilir. Özelikle de ABD tarafından gelecek enflasyon verileri üst üste kuvvetli gelirse, bu tarafta bahsettiğimiz fırsat penceresi beklediğimizden daha hızlı kapanabilir. 

-Büyüme beklentileri 2,8 – 3 – 3.5 – 4 aralıklarında. Bu rakamlardan hangisi sizce en sağlıklı olanı, neden? 

Can Uz: Bizim büyüme beklentimiz 3.7’de duruyor şu anda. Tabi böyle bir tahmini yaparken bir iki dayanak noktamız oldu. Birincisi, 2013 yılından beri devam eden Türkiye’nin hane halkı tüketim harcamalarına dayalı büyüme modeli ki bu senede devam edecek gibi.  Bu noktada seneye özelikle krediyle finansman tarafında iyi başlamadık. Yani kredi büyüme hızları Merkez Bankası’nın yüzde 15 seviyesinin bir hayli altında seyrediyor.   Dolayısıyla bu resimde herhangi bir büyük bir değişim yok. Öte yandan Euro Bölgesi’nde özelikle bu imalat sanayine dayalı verilerin bir nebze toparlandığını görüyoruz. Bu bizim ihracat kanalımızı aktif tutuyor. Özelikle kuvvetli dolar neticesinde, parite kaynaklı bir gevşeme söz konusuydu ihracat rakamlarında. Son dönemde eurodaki kuvvetli seyirle birlikte, buradaki rakamların da toparlandığını göreceğiz ve bu büyümeye doğal olarak pozitif etki ediyor olacak. Sonuç itibariyle biz 3.7 büyüme tahminimizi yaparken evet iç talep önemli desteği verecek, arka taraftan destekleyecek olan diğer unsurda dış talep olacaktır. Türkiye’nin buradaki tek sıkıntısı özel sektör yatırımlarının düşe kalka gidiyor olması.  Bu da büyümeye çok katkı sağlamayacak gibi görünüyor. Şu anda o tarafta pek bir hareket görmüyoruz.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)