Ana SayfaPiyasaYatırım Finansman’dan yatırım bombaları---

Yatırım Finansman’dan yatırım bombaları

10 / 13
Yatırım Finansman’dan yatırım bombaları
13 Nisan 2017 - 09:28 www.borsagundem.com

UZ: FED’DEN SENE SONUNA KADAR 2 FAİZ ARTIŞI DAHA BEKLİYORUZ

-ABD’de faiz artırımı devam eder mi? Kaç puanlık faiz artırımı bekliyorsunuz? Murat Çetinkaya’nın faiz politikasını nasıl buluyorsunuz?   

Can Uz: Biz seneye başlarken yıl içinde 3 faiz artışı olacağını düşünüyorduk. Dolaysıyla bir faiz artışı geldi. Bundan sonraki süreçte iki faiz artışını öngörüyoruz fakat bu süreç içerisinde şu gerçekleşti. Trump’un kendisine seçim kazandıran vaatlerin pek çoğunu 2017 yılı içinde bırakın tamamlamasını başlatamayacağına dair bir görüş oluşmaya başladı. Bunun neticesinde görüşler artık 4 faiz artışından 3’e ve belki de 2 faiz artışına yol açabilir. Biz burada stratejimizi değiştirmedik ve sene sonuna kadar 2 faiz artışı daha bekliyoruz.

Ömer Eryılmaz: Can’la aynı kanaatteyiz. Normalde Haziran ve Aralık gibi bir faiz artışı bekleniyor ama eğer haziran pas geçilirse bir faiz artışını konuşuyor olacağız piyasada. Çok muhtemel bundan sonra iki faiz artışı gelebilir ama bir faiz artışını da dillendirmeye başlayacaktır sektör.

Can Uz: Murat Çetinkaya, Erdem Başçı’nın başlattığı TL likidite yönetimini bir parça öteye götürdü. Şimdi bizim hayatımıza senenin başında bir yeni enstrüman daha girdi. Bu da geç likidite penceresi. Şu an TL üzerindeki dolar baskısını TL likiditesini günlük olarak değiştirmek yöntemiyle kontrol etmeye çalışan bir Merkez Bankası var. Faiz rejimine baktığımızda olan nedir? Sene başından bugüne kadar yaklaşık 325-330 puanlık bir sıkılaşma söz konusu oldu. Bu bir gerçek. Bankaların günlük fonlama oranı seneye başladıkları seviyeye kıyasla 300 puanın üzerinde daha sıkı. Bu yaptığı yöntem biraz farklı. Ve gelinen noktada Murat Çetinkaya’nın en büyük problemi bu sene için enflasyon. Enflasyonda şu anda hükümet kanalından gelen açıklamaları bir kenara bırakırsak, pek çok kurum senenin ancak en son çeyreğinde belki tek haneye düşebilecek bir enflasyondan bahsediyor. Bu Murat Çetinkaya’nın temel problemi. Ve bunun yaparken de biz anlıyoruz ki bunu şu anda uyguladığı politikayla bir şekilde karşılamak durumunda. Fakat gelinen noktada 11.50’lik bir ortalama fonlama faizi var ve elindeki enstrümanlar bunu şu anda ancak 11.75’e çekmesini öngörüyor. Bizim bu sebeple beklentimiz şu ki, Nisan sonunda yapılacak olan PPK toplantısında çok yüksek ihtimalle bu bahsettiğimiz geç likidite penceresi kanalında bir faiz artışı daha yapacak. Muhtemelen de 12.5 seviyesini gösterecek piyasaya. Ama bu geç likidite penceresinde yapacağı son adım olacaktır. Çünkü bizim kendi projeksiyonlarımızda da yıllık enflasyon 12’ye gelecektir fakat 12’nin üzerinde fazla kalmayacak ve oradan dönmeye başlayacak. Nereye kadar gider? Biz yıl sonunda 9.7 ile tamamlayacağını düşünüyoruz. Ama genel itibariyle baktığımızda Merkez Bankası’nın bize gösterdiği şey reel faiz ortamını sunmak istemiyorlar. Dolayısıyla da Merkez Bankası bu bahsettiğim sıkılaşmayı çok farklı ve yüksek noktalara taşımak istemeyecek gibi gözüküyor. Anlaşılır da bir sebep. Ülkede büyüme seferberliği var. Dolayısıyla bankaların maliyetlerini doğal olarak yükseltmek istemiyorlar. Fakat burada atacakları adım enflasyona birebir bağlı.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)