Ana SayfaPiyasaBankalarda göstergeler yatırım için ne diyor?---

Bankalarda göstergeler yatırım için ne diyor?

9 / 9
Bankalarda göstergeler yatırım için ne diyor?
27 Ağustos 2018 - 11:27 www.borsagundem.com

NASIL ETKİLER?

İş Yatırım ekonomistleri, bu adımlarla TL üzerindeki baskının azaltılmasının ve oluşabilecek likidite sıkıntısının giderilmesinin amaçlandığını söylüyor, iş Yatırım ekonomistleri, bu önlemlerin de etkisiyle TL değer kazanmaya başlarsa yükselişin banka hisseleriyle devam edeceğini öngörüyor, iş Yatırım, bunun nedenini, "Menkul kıymetlerin değerlemesi ve kredilerin yeniden yapılandırılması konusunda BDDK'nın attığı adımlar kârlılığı artırıp sermaye yeterlilik oranlarını güçlendirerek bankaları destekliyor" diyerek açıklıyor.

A1 Capital'den Vahap Taştan ise BDDK'nin ve TCMB'nin doğru finansal hamlelerinin kısa vadede bankaların risklerini törpülerken uzun vadede kârları baskılayabileceğin! kaydediyor.

8 BANKANIN ÖZEL ANALİZİ

1-Akbank: İkinci çeyrekte 1 milyar 602 milyon TL, İlk altı ayda 3 milyar 312 milyon TL net kâr açıkladı. Ücret ve komisyon gelirleri çeyreksel bazda yüzde 15, yıllık bazda yüzde 22 artarak kârlılığa destek verdi. Kredi büyümesi ise yavaşladı ama marjlar kuvvetli geldi. Yüzde 14,5 ve yüzde 16,7 olan çekirdek ve toplam sermaye yeterlilik oranları sermaye yeterlilik pozisyonunun kuvvetli olduğunu gösteriyor.

2-Albaraka Türk: Net kâr ikinci çeyrekte 98 milyon TL’ye, ilk altı ayda 196,2 milyon TL’ye, öz kaynak kârlılık oranı ise yüzde 13,2’ye ulaştı. Net ücret ve komisyon gelirleri beklentileri geçti. Takipteki krediler rasyosu, yeni takipteki kredi oluşumundaki artışa paralel çeyreksel bazda 20 baz puan artarak yüzde 5,5 oldu. Bu oran katılım bankaları ortalaması olan yüzde 3,2’nin bir hayli üzerinde bulunuyor.

3-Garanti Bankası: İkinci çeyrekte 1 milyar 907 milyon TL, İlk altı ayda 3 milyar 904 milyon TL net kâr elde etti. Beklentilerden iyi gelen ana faaliyet gelirleri, artan karşılık giderlerinin olumsuz etkilerini bertaraf etti. Kredi yeniden yapılandırması ve tonlama maliyet kontrolleriyle çekirdek TL kredi spreadi genişledi. En kârlı ve en güçlü sermaye yapısıyla en iyi çekirdek sermaye rasyosuna sahip bankalardan biri.

4-Halkbank: Net kâr ikinci çeyrekte 1 milyar 113 milyon TL, ilk altı ayda 1 milyar 903 milyon TL oldu. Marjlardaki hafif toparlanmanın yanında özellikle güçlü tüketici kredi büyümesi ücret ve komisyon gelirlerini önemli derecede artırdı, ikinci çeyrekteki kredi büyümesi kuvvetli gerçekleşirken komisyon gelirleri de arttı. Faaliyet giderleri ise kontrol altında.

5-İş Bankası: Net kâr ikinci çeyrekte 1 milyar 528 milyon TL, ilk altı ayda 3 milyar 335 milyon TL olarak gerçekleşti. Takipteki alacaklar oranı sektörün altında olan bankanın aktif kalitesi de yüksek olmaya devam ediyor. Güçlü sermaye yeterlilik rasyosu, göreceli zayıf kredi büyümesi, kredi-mevduat makasındaki güçlü artış dikkat çekiyor.

6-TSKB: Net kâr ikinci çeyrekte 166 milyon TL’ye, İlk altı ayda 324,5 milyon TL’ye yükseldi. Öz kaynak kârlılık oranı yüzde 17,8 oldu. Sektör ortalamasının üstündeki kredi büyümesi, takipteki krediler rasyosundaki çeyreksel bazda 170 baz puan artış ve buna bağlı artan kredi riski maliyeti İle beklentileri aşan net faiz gelirleri, ikinci çeyreğin öne çıkan unsurları oldu.

7-Vakıfbank: ikinci çeyrekte 1 milyar 74 milyon TL, ilk altı ayda 2 milyar 125 milyon TL net kâr elde etti. TL krediler İkinci çeyrekte yüzde 4 artarken bunda tüketici ve KGF kredileri başrolü oynadı. Net ücret ve komisyon gelirlerindeki yıllık bazda yüzde 59 artış ise şu ana kadarki en güçlü performans yaşandı. Takibe alınan kredilerde artış olmasına rağmen aktif kalitesi kontrol altında.

8-YKB: Net kâr ikinci çeyrekte 1 milyar 227 milyon TL, İlk altı ayda 2 milyar 471 milyon TL, öz kaynak kârlılık oranı yüzde 14,9 oldu. Faaliyet giderlerinin kontrollü artışı net kârı destekledi. YKB, ikinci çeyrekte net komisyon gelirlerinde ilk altı ay sonunda yüzde 24 büyümeyi yakalayacak performansa ulaştı. (CEREN ORAL/EKONOMİST DERGİSİ)


ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)