Ana SayfaPiyasaYatırımcı Masası Bimeks sorusunu yanıtladı---

Yatırımcı Masası Bimeks sorusunu yanıtladı

2 / 2
Yatırımcı Masası Bimeks sorusunu yanıtladı
11 Aralık 2015 - 09:59 www.borsagundem.com

ALIM İÇİN BÜYÜYEN FİRMALARI TAKİP EDİN

SORU- 
10 yıllık uzun vadeli yatırım için hangi şirket hisselerini önerirsiniz? Bu konuda seçim yaparken nelere dikkat etmek gerekir?

Enver Özkardeş

CEVAP-
Şüphesiz borsada kazanmanın tek bir yolu yoktur. Asıl önemli olan yatırımcının benimsediği yatırım tarzını istikrarlı şekilde sürdürebilmesidir. Biz yatırım yöntemleri arasında uzun vadeli yatırımı daha düşük risk içermesi açısından önermekteyiz. Kuşkusuz uzun vadeli bakış açısı önemli olmakla birlikte tek başına yeterli değildir. Mali yapısı zayıf ya da büyümeye elverişli bir firma olmaması halinde alınacak hissenin uzun vadede yatırımcısına kazandırma şansı olmayacaktır. Bu noktada kazanmak için büyüyen firmaların tercih edilmesi önemlidir. Eğer şirket gelirlerini ve kârını istikrarlı şekilde geliştirebiliyor ve artırıyorsa hissenin fiyatı da uzun vadede yükselecektir. Kısa vadede firmanın performansı ile hissenin fiyatı arasında uyumsuzluk yaşansa da uzun vadede olası dengesizlik giderilecek ve paralel bir hareket gözlenecektir.

Tüm bunlardan ayrı olarak firmanın büyüdüğünü görmek de yeterli değildir. Büyümenin istikrarlı olabilmesi gerekir. Bu nedenle dönemsel açıklanan mali tabloların takip edilerek büyümenin devam edip etmeyeceği hakkında işaretler gözlemlenmeli. Neticede firmanın  sürekli büyüme içinde olacağı ön yargısıyla hareket etmek de zarara neden olabilecektir. Şirketin büyümesinin durduğu noktada da büyüyen bir başka firmaya geçebilmek ve hisse değiştirebilme esnekliğini gösterebilmek önemlidir. Bu esnekliğin sağlanması da hem hissesi alınan firmanın hem de diğer firmaların mali yapılarının takip edilmesini zorunlu kılar.

Sonuç olarak borsada uzun vadeli yatırımı bir hisseyi alıp kenara koymak şeklinde algılamamak gerekir. Aksine dinamik olarak hem alınan hissenin hem de diğer firmaların takip edilmesi gerektiği unutulmamalı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bika11 Aralık 2015 10:27

    10 yıl çok uzun zaman,son 10 yıl düzenli temettü veren şirketlere yatırım yapılabilir fakat bu pek verimli yatırım olmayabilir.BİST'in zirve ve diplerini takip ederek zaman zaman al-sat yapmak gerekir.