Ana SayfaPiyasaYatırımcıdan THY ve Akfen Holding sorusu---

Yatırımcıdan THY ve Akfen Holding sorusu

2 / 2
Yatırımcıdan THY ve Akfen Holding sorusu
10 Eylül 2015 - 10:25 www.borsagundem.com

ÖNEMLİ OLAN KÂR EDEBİLMEK
SORU (2) -
Akfen Holding geri alım çerçevesinde hisselerini topluyor. Toplama sınırı nedir? Bu şekildeki geri alımların yatırımcı için avantajı ve dezavantajı nedir?
Kemal Polat

CEVAP -
Borsada işlem yaparken kısa süreli değil uzun vadeli bakış açısına sahip olmak güvenli bir yatırım için daha yerinde bir yaklaşım olacaktır. Güvenli bir yatırımın en önemli özelliği ise şirketin gelirini ve kârını düzenli şekilde artırabilmesidir. Eğer bir şirket düzenli olarak büyüyebiliyor ve kârını istikrarlı şekilde artırabiliyorsa hissenin değeri de buna bağlı yükselme olasılığını güçlendirecektir. Bunun dışında şirketle ilgili dolaylı gelişmeler de kâra ve satışlara ne ölçüde etki edeceği göz önüne alınarak değerlendirilmelidir.
 Akfen Holding için de durum farklı değil. Şirket sürekli zarar üreten bir yapıya sahip bulunuyor. Son dört yılın üçünde zarar etti. Açıklanan 2015 yılı altı aylık bilançosunda da zarar devam ediyor. Önemli bir değişiklik olmadığı sürece bu yıl sonunda da zarar etme ihtimali hayli yüksek bulunuyor.
Tüm bunların dışında firmanın Geri Alım Programı kapsamında hisselerde gerçekleştirdiği alımlar fiyatın çıkmasına artık imkan sağlayabiliyor. Zira uzun süredir uygulanan Geri Alım Programı’na rağmen hisse, halka arz seviyesinin gerisinde kalmıştı. Son olarak geçtiğimiz Haziran ayındaki atağın ardından ise halka arz seviyesinin üzerine çıkabildi. Bununla birlikte dolar bazlı verilerle değerlendirildiğinde hissenin hâlâ 2010 yılındaki halka arz seviyesinin gerisinde kaldığını da hatırlatmakta fayda var.
Akfen Holding, Ocak 2015’de gerçekleştirdiği Genel Kurul Toplantısı’nda aldığı karar gereğince Geri Alım Programı’nı 36 ay süreyle uygulayacağını belirtti. Alım miktarı sermayesinin yüzde 10’u ile sınırlı ve ayrılan fon tutarı da 200 milyon TL. Alım için üst limit 8 TL olarak belirlenirken alt limit bulunmuyor. Şirket, son olarak 29 Temmuz 2015 günü geri alım işleminde bulunurken gerçekleşen işlemin neticesinde şirket içindeki payı yüzde 5,66’ya ulaştı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)